fallback

Чехия не желае да участва във финансовата подкрепа на ЕС за Гърция

Според чешкия премиер Гърция трябва да бъде финансирана от специалния фонд за помощ на еврозоната, а участието на страните в ЕС, запазили националните си валути, е нецелесъобразно

10:09 | 23.06.11 г. 7

Чехия не желае да участва в европейската финансова подкрепа за Гърция, заяви чешкият премиер Петр Нечас, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Предпочитаме средствата за Атина да бъдат предоставяни от специалния фонд за помощ на държавите, формиращи еврозоната“, каза Нечас.

Чехия не предвижда директно участие във финансовата подкрепа на балканската държава, която е заплашена от фалит. По думите на чешкия премиер на първо място това е проблем на държавите, приели единната европейска валута.

„Атина трябва да се финансира от фонда за помощ на еврозоната, в който има достатъчно средства. Привличането на държавите от ЕС, запазили националните си валути, не е целесъобразно“, отбеляза Нечас.

През миналата година Чехия отказа да участва в спасителния пакет за Гърция, като се обоснова с вътрешни проблеми и необходимост от редуциране на разходите.

В последно време министрите на финансите на държавите-членки от еврозоната обмислят допълнителен спасителен пакет за Гърция, включително с доброволното участие на частни кредитори.

След вчерашното гласуване в гръцкия парламент на вот на доверие за новото правителство на страната, се очаква законодателният орган да се съсредоточи върху приемането на програма за допълнителни бюджетни икономии на стойност 28 млрд. евро за следващите 4 години.

Това бе поискано като условие за отпускането на поредния транш от финансовата помощ на стойност 12 млрд. евро, който се очаква да бъде преведен в средата на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още