IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Най-важно сега е Атина да одобри плана за икономии

Очаква се подготвянето на меморандум за взаимно разбирателство между Гърция и ЕС

09:57 | 21.06.11 г.
<p>
	Юнкер настоява помощта да бъде тясно обусловена от изпълнението на новата програма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер настоява помощта да бъде тясно обусловена от изпълнението на новата програма. Снимка: Ройтерс

Еврогрупата ще проведе специално заседание за параметрите на финансиране на Гърция на 3 юли, съобщи председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция Интерфакс.

Според Юнкер заседанието е част от операцията за спасяване на балканската държава от фалит.

Той посочи, че в този момент най-важното е до края на юни гръцкият парламент да одобри плана за макроикономическите инициативи за извеждане на страната от кризата.

Юнкер добави, че помощта ще бъде тясно обусловена от изпълнението на новата програма за икономически реформи.

Това на свой ред изисква съответни ангажименти от Гърция пред Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Гръцкият парламент предстои да гласува на 28 юни нов план за икономии и за приватизация, чието приемане е ключово условие от партньорите на Атина за деблокирането на петия транш от 12 млрд. евро от заема на стойност 110 млрд. евро, одобрен по принцип през май 2010 г.

През следващите няколко дни трябва да бъде подготвен меморандум за взаимно разбирателство между Гърция и ЕС и да бъде изслушан доклад на ЕК за осъществяването на сега действащата програма за реформи за излизане от кризата, изтъкна председателят на Еврогрупата. 

Същевременно рейтинговата агенция Standard & Poor's потвърди становището си, че в случай на доброволно преструктуриране на гръцкия дълг ще означава за нея " изпадане в неплатежоспособност". "Миналото показва, че при страна, чийто кредитен рейтинг е оценен с CCC, по правило не се стига до доброволно преструктуриране и инвеститорите са принудени да понесат загуби", казва ръководителят на отдел Европа в S&P Мориц Кремер пред немското издание „Die Welt“.

Баварският финансов министър Георг Фареншон призова от своя страна да бъде пречупена силата на рейтинговите агенции. "Европа трябва да се освободи от диктата на американските рейтингови агенции", казва политикът, цитиран от „Die Welt“. "Неприемливо е американска агенция да дава оценка кога ЕЦБ да приема дадени кредити като сигурни, и кога - да не го прави", казва Фареншон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още