fallback

Ако ЕЦБ спаси Италия и Испания, това ще струва кредитния рейтинг на Германия

Европа няма пари, за да рекапитализира банките си защото не разполага с механизъм да печата пари, какъвто имаме ние, посочва щатски анализатор

22:25 | 08.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Ако Европейската централна банка (ЕЦБ) спаси Италия и Испания, това ще струва на Франция, а дори и на Германия първокласните им ААА кредитни рейтинги, казва Кайл Бас, партньор в Hayman Capital, цитиран от CNBC.

„Това примерно ще бъде 6-тото спасяване на еврозоната“, казва Бас. „Като погледнем Европейския механизъм за финансова стабилност, днес този фонд разполага с 440 млрд. евро. Всъщност фондът ще трябва да бъде рекапитализиран с още 780 млрд. евро“, допълва той.

Има няколко европейски страни, които вече се намират в зоната на неплатежоспособността,“ казва той. Това е „все едно да си си вкъщи, но да нямаш пари да си платиш тока“.

Бас посочва, че европейската банкова система „е с около три пъти по-висок ливъридж от американската и че европейците не са рекапитализирали банките си защото нямат кредитор за крайни случай, като Федералния резерв (Фед) в САЩ“.

Щатските банки са в по-добра форма от европейските, посочва Бас. Европа „няма пари, за да рекапитализира банките си, защото не разполага с механизъм да печата пари, какъвто имаме ние“.

Бас все пак признава, че с дефицит от над 1,4 трлн. долара щатската икономика не заслужава ААА рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още