fallback

Жак Делор: Европа и еврото са на ръба на пропастта

Изборът е между по-тясно икономическо сътрудничество или предоставяне на допълнителни пълномощия на ЕС, смята бившият председател на ЕК

13:09 | 18.08.11 г. 3

Европа и еврото са на ръба на пропастта, предупреди един от инициаторите за създаването на европейския общ пазар и бивш председател на Европейската комисия Жак Делор в интервю за белгийския вестник Le Soir и швейцарския Le Temps, цитирано от РИА „Новости“.

86-годишният Делор смята, че срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози във вторник не е довела до реални решения за извеждането на еврозоната от дълговата криза.

„Да отворим очи – еврото и Европа са на ръба на пропастта. И за да не паднат, според мен изборът е прост: или държавите членки ще се съгласят на по-тясно икономическо сътрудничество, което аз винаги съм искал, или ще предоставят допълнителни пълномощия на съюза“, посочва той, визирайки Европейския съюз.

Според него вторият от двата варианта е бил отхвърлен от мнозинството от 27-те държави членки и остава първият.

Делор смята също, че отказът от по-тясно икономическо сътрудничество заплашва общността с разпадане.

След срещата си във вторник Меркел и Саркози предложиха да бъде създадено общо икономическо правителство за държавите членки на еврозоната, ръководено от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Освен това те предлагат и допълнителен данък върху финансовите транзакции, но обявиха, че смятат за прибързана идеята за въвеждането на облигации, общи за държавите от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още