IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство одобри новия пакет антикризисни мерки

Допълнителен данък върху печалбата на големите компании и намаляване на ДДС при покупката на нови жилища от 8% на 4% са сред мерките за спестяване на 5 млрд. евро

18:30 | 19.08.11 г.
Испанското правителство одобри новия пакет антикризисни мерки

Испанското правителство одобри днес новия пакет антикризисни мерки, необходими за изпълнението на ангажиментите на страната за намаляване на бюджетния дефицит, съобщи РИА „Новости“.

Очаква се законопроектът да позволи на властитте да спестят около 5 млрд. евро.

Според испанския вестник El Pais икономиите ще дойдат преди всичко от промените в данъчната система и здравеопазването.

Очаква се да бъде въведен допълнителен данък върху печалбата на големите компании, от което в бюджета трябва да постъпят 2,5 млрд. евро.

Втората важна мярка е намаляването на разходите за фармацевтичния бранш, откъдето ще бъдат спестени 2,4 млрд. евро, като смисълът на реформата е лекарите да препоръчват повече генерични лекарства – аналози на оригинални медикаменти, за чиито основни вещества сроковете на патентна защита са изтекли. Тъй като за подобни лекарства не са нужни скъпи изследвания, той е по-евтин от оригинала.

Законопроектът предвижда понижаване с 15% на цените на оригинални лекарства, които са получили патент преди повече от 10 години и при които няма произвеждани генерични медикаменти.

Третата антикризисна мярка, одобрена от правителството, е намаляването на ДДС върху покупката на нова недвижима собственост от 8% в момента до 4%, като тя ще действа само до 31 декември тази година.

Испанският министър на транспорта и социалното развитие Хосе Бланко заяви, че с помощта на тези мерки правителството се надява „да активизира строителния сектор“ и „да подпомогне създаването на работни места в този най-пострадал от безработицата сектор“. Ефектът от тази мярка ще усетят не само работниците в строителния бранш, но и купувачите на недвижими имоти.

За да влезе в сила, новият антикризисен пакет трябва да бъде одобрен от долната камара на испанския парламент. Извънредното заседание по този случай е планирано за вторник, 23 август.

Испанското правителство се опитва да защити четвъртата по големина икономика в еврозоната от дълговата криза, която вече обхвана Гърция, Ирландия и Португалия.

Страната трябва да понижи бюджетния си дефицит до 4,8% от брутния вътрешен продукт през настоящата година, да увеличи износа и да се бори с нарастващата безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още