fallback

Германия готви план в подкрепа на банките при фалит на Гърция

Предвижда се кредитните институции да получат компенсации до 50% от стойността на притежаваните от тях гръцки държавни облигации

12:41 | 10.09.11 г. 13

Германското правителство разработва план за спешна подкрепа на банковия сектор в страната при фалит на Гърция, съобщи Bloomberg, като се позова на трима представители на управляващата коалиция в Германия.

Според публикуваните през юли резултати от стрес тестовете на банките от еврозоната френските и германските банки притежават най-много гръцки държавни облигации след банките в самата Гърция. Германските банки държат 9% от гръцкия държавен дълг, а френските – 8%.

Подготвяният план за спасяване на германските банки предвижда компенсиране на загубите им от вложения в гръцки държавни облигации до 50% от стойността им.

Наличието на „План Б“ показва, че германските власти сериозно се притесняват от фалит на Гърция и ще оказват натиск върху правителството на затъналата балканска държава, за да изпълни ангажиментите за консолидиране на бюджета.

На 7 септември германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че „Гърция върви по острието на бръснача“. По думите му неуспехът при достигането на планираните показатели за държавния дълг и бюджетния дефицит може да доведе до това гръцките власти „да се наложи да търсят средства самостоятелно, тъй като няма да има помощ от еврозоната“.

Заради опасенията от нова спирала на дълговата криза в страната доходността по 10-годишните гръцки облигации скочи веднага с 86 базисни пункта до 55,91% годишно, което е нов рекорд в еврозоната.

Гърция може да просрочи част от задълженията си, ако не получи втория спасителен финансов пакет от 109 млрд. евро, одобрен от лидерите на еврозоната на 21 юли. Той обаче трябва да бъде одобрен и от парламентите на държавите членки на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още