IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките, подложени на стрес тестове, държат под една трета от гръцкия дълг

Оценяваните банки са притежавали в края на 2010 г. гръцки държавни дългови книжа за 98,2 млрд. евро, ирландски за 52,7 млрд. евро и португалски за 43,2 млрд. евро

22:12 | 15.07.11 г.
Банките, подложени на стрес тестове, държат под една трета от гръцкия дълг

Банките, които бяха подложени на стрес тестове, към края на 2010 г. са държали 98,2 млрд. евро в гръцки държавни дългови книжа, като през настоящата година този процент не се е променил съществено, се посочва в съобщение на Европейския банков регулатор (European Banking Authority – EBA), цитирано от РИА „Новости“.

Около 67% от тях са били в балансите на гръцки банки. Германски институции държат 9%, френски – 8%, кипърски – 6%, белгийски – 4%, а банките във Великобритания и Холандия – по 2%.

В края на миналата година общите задължения на Гърция баха около 300 млрд. евро.

Банките държат също 52,7 млрд. евро в португалски държавни дългови книжа и 43,2 млрд. в португалски.

ЕВА подложи на оценка 91 банки, като резултатите бяха обявени за 90 от тях.

Активите на кредитните институции, подложени на стрес тестове, представляват 65% от активите на цялата банкова система на еврозоната и минимум 50% от банковите активи на всяка държава-членка.

По-рано днес от ЕВА съобщиха, че 8 банки не са успели да издържат стрес тестовете, като от тях 5 са испански, 2 – гръцки и една е от Австрия.

За 21 юли е насрочена среща на лидерите на държавите-членки на еврозоната, на която ще бъде обсъден проблемът с втория финансов пакет за Гърция и стабилността в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още