IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите от еврозоната се срещат за Гърция на 21 юли

Възможна е предварителна среща на финансовите министри на държавите от еврозоната

21:36 | 15.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на държавите от еврозоната ще се срещнат в Брюксел на 21 юли, за да обсъдят втория спасителен финансов пакет за Гърция и финансовата стабилност в еврозоната, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от Ройтерс.

Срещата може да се окаже критичен момент за определянето на ролята, която кредиторите от частния сектор ще играят за бъдещото подпомагане на Гърция, както и за начина, по който лидерите на европейския съюз ще пресекат разпространението на дълговата криза към Италия и Испания, твърди агенцията.

„Нашият дневен ред ще бъде финансовата стабилност на еврозоната като цяло и бъдещото финансиране на гръцката програма“, се посочва в съобщение на Ван Ромпой, публикувано в Twitter.

„Помолил съм да бъде извършена предварителна подготвителна работа от финансовите министри“, се казва още там, което може да се тълкува като намек за среща на министрите преди тази на лидерите от еврозоната.

Германия иска частните кредитори на Гърция – банки, застрахователни фондове и други инвеститори – да поемат част от бремето във втория спасителен пакет, който се очаква да бъда на същата стойност като първия – 110 млрд. евро и да подпомогне изплащането на задълженията на страната до 2014 г.

През последните 3 седмици обаче преговорите в тази насока не дадоха резултат.

Останалите предложения са за обратно изкупуване на гръцкия дълг, удължаване на матуритетите и рефинансиране на дълга чрез замяната на държавни ценни книжа, чийто падеж настъпва скоро, с такива с по-дългосрочни матуритети.

На финансовите пазари нараства скептицизмът за способността на лидерите от еврозоната да вземат необходимите и трудни решения за излизане от кризата, която заплашва да разцепи еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още