IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковото участие в пакета за Гърция се топи

Делът на частните банки в пакета помощ за Гърция се топи, а дискусията за евентуалното преструктуриране на гръцкия дълг се върти в омагьосан кръг

23:02 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият премиер Папандреу е замислен по време на последното заседание на парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Папандреу е замислен по време на последното заседание на парламента. Снимка: Ройтерс

Дълго време се спекулираше за участието на частните банки в пакета помощ за Гърция. Сега обаче по всичко изглежда, че то ще е по-малко от очакваното, пише германското издание Handelsblatt, цитирайки дипломатически източници.

Вместо първоначално планираните 30 млрд. евро по всяка вероятност сумата ще бъде 15 млрд. евро.

Общият обем на втория пакет мерки е 110 млрд. евро. "15 от 110 не е зле, това е доста голяма част“, казва дипломат. Тъй като и самите гърци трябва да осигурят около 30 млрд. евро от приватизация до 2014 г., делът на държавите от Европейския съюз (ЕС) и на Международния валутен фонд (МВФ) ще бъде около 65 млрд. евро. В началото на тази година Гърция обеща да събере още 11,8 млрд. евро до 2013 г., като част от сумата страната планира да набави чрез справяне с данъчните измами. 

Финансовите министри на ЕС ще се съберат в понеделник, за да се консултират за пакета помощи. След като те вече гласуваха за отпускането на нужния за юли кредит, в момента няма натиск за прибързани действия. Следващата част трябва да бъде отпусната през септември. 

Все още е ясно как точно банките или застрахователите ще се включат във финансирането на почти фалиралата страна, без едно по-нежно преструктуриране да не доведе до ескалация на дълговата криза. Започналите преди две седмици разговори между банки, страните от ЕС, Европейската централна банка и рейтинговите агенции са в задънена улица. „Вече не сме на изходната точка, но близо до нея“, казва европейски дипломат.

Преговорите с бизнеса може да продължат чак до септември, цитира Handelsblatt дипломатически източници от Брюксел. „Банките и застрахователите са наясно, че трябва да се размърдат. Защото иначе рискуват да загубят още повече“, казва дипломат, пожелал анонимност.

Междувременно гръцкото министерство на финансите съобщи, че ще наеме група адвокати и счетоводители, които да преследват 10-те хиляди главни данъчни длъжници в страната, предаде AP.

Финансовото министерство посочи в съобщение днес, че при 900 000 гръцки граждани и компании, които дължат на страната общо 41 млрд. евро във вид на неплатени данъци и глоби, 90 % от тези средства дължат 14 700 данъкоплатци и фирми.

Слабите приходи в резултат на рецесията и проблемите със събирането на данъците попречиха на страната да постигне заложените в бюджета за 2011 г. цели, предизвиквайки по този начин недоволството на кредиторите от ЕС и МВФ.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още