IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Шойбле: Гърция е заплаха за еврото

Битката на страните от еврозоната срещу дълговата криза изнервя не само пазарите и рейтинговите агенции, но и водещите политици

13:56 | 15.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Волфганг Шойбле: Гърция е заплаха за еврото

Дълговата криза на Гърция вече заплашва цялата еврозона, твърди германският финансов министър Волфганг Шойбле. "Трябва да установим със сигурност, че Гърция ще понесе и ще може да финансира своите дългове", казва Шойбле в интервю за германския WAZ.

Пазарите обаче се съмнявали, че правителството в Атина ще успее да се справи с тази задача. "Тази, започнала от Гърция криза в доверието, вече вреди на еврото като цяло. Затова трябва да подхождаме убедително към този проблем".

На въпроса дали той би одобрил под натиска на кризата частично анулиране на гръцките дългове, Шойбле отговаря уклончиво. "Не бих искал да спекулираме по този въпрос". Еврогрупата се била споразумяла вече да търси нови решения. "И тогава ще видим какво опции имаме на разположение".

Междувременно икономическият анализатор Беатрис Ведер ди Мауро критикува мълчанието  на политиците. "Правителствата все още не са разчели правилно дълбочината на проблема", казва тя за Handelsblatt. Едно мащабно решение е нужно, за да се даде отново сигурност на хората и пазарите, подчертава ди Мауро, която е член на германския Съвет на икономическите експерти. 

Подобно на шефа на Commerzbank Мартин Блесинг и ди Мауро намира преструктурирането на гръцкия дълг за неизбежно. "Трябва да решим по този начин гръцкия проблем", казва тя.

Директорът на мюнхенския Институт за икономически изследвания Ifo Ханс-Вернер Зин разглежда спасителните помощи за Гърция само като временно решение и като предвестник за следваща, още по-опустошителна буря. Германия трябвало да разчупи наложената от банките преса и да запази спокойствие. "Трябва да мислим и за собствената си кожа", казва икономистът в предаване на германската телевизия  ZDF. Необходима била "спасителна система, но с разумен обхват", която след две години напразни помощи да доведе автоматично до преструктуриране и в краен случай до фалит, казва още президентът на Ifo. Ако и в бъдеще дълговете на страните от еврозоната се сливат, а лихвените проценти се уеднаквяват, няма да има никакви стимули за спазване на солидна бюджетна дисциплина.

Зин продължава да е убеден, че Гърция няма да може да се справи с финансовите проблеми и неизбежно ще спре плащанията по дълга. По думите му страната рискува да се превърне в новата Източна Германия. Икономистът не изключва и връщане на страната към предишната национална валута – драхмата, което обаче би могло да убие гръцките банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
а защо я приехте в зоната?не направихте ли анализ преди това да разберете с какви мързели си имате зимане даване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още