IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия редуцира нуждите си от заемни средства

Берлин ще продаде по-малко дълг през четвъртото тримесечие, прави втора редукция за тази година заради силните приходи от данъци

16:43 | 27.09.11 г.
Германия редуцира нуждите си от заемни средства

Германия ще продаде по-малко дълг от предвиденото през четвъртото тримесечие, съобщи Bloomberg.

Страната за втори път променя плановете си за пласирането на дълг на пазарите, след като се оказа, че приходите от данъци са запълнили някои дупки в хазната и са редуцирали нуждите от заемни средства на правителството на Ангела Меркел.

В периода октомври – декември управляващите в Берлин ще потърсят от пазарите 16 млрд. евро, при първоначално планирани 52 млрд. евро.

Правителството на Меркел планираше да набере от пазарите 275 млрд. евро тази година.

Износът продължава да е двигател на икономическия ръст на Германия. Безработицата в страната намалява вече 26 поредни месеца, което увеличи данъчните приходи. Това е добре дошло за канцлера на страната, която се опитва да свие емитирането на нов дълг и да намали държавния дефицит с половин процентен пункт до 2015 г.

Още тази година може да се очаква, че Ангела Меркел ще успее да свие дефицита до 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия, след като миналата година дупката в хазната се разду до 3,3% от БВП, нарушавайки Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз.

Проектобюджетът за 2012 г. показва, че правителството на Ангела Меркел смята да продаде дълг за 270 млрд. евро догодина.

Новината не се отрази особено на германските дългови книжа. Доходността по 10-годишните германски облигации нарасна с 6 базисни точки до 1,89% тази сутрин в Лондон. Това е доста под средната за последното десетилетие доходност от 3,78%.

Агенцията припомня, че на 23 сепетмври доходността по германските облигации падна на рекордно ниско ниво от 1,64%. Инвеститорите видяха безопасно убежище в тяхно лице заради развихрилата се дългова криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още