IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри от ЕС подкрепиха Асмусен за поста в УС на ЕЦБ

Германският заместник-министър на финансите ще замени напускащия Юрген Щарк

16:38 | 04.10.11 г.
<p>
	Йорг Асмусен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йорг Асмусен. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на държавите членки на Европейския съюз днес официално подкрепиха германския заместник-министър на финансите Йорг Асмусен като наследник на Юрген Щарк в Управителния съвет на Европейската централна банка, съобщиха от Европейския съвет, цитирани от MarketWatch.

Щарк обяви, че се оттегля от поста през септември, позовавайки се на причини от личен характер.

Според анализатори обаче действията му са продиктувани по-скоро от несъгласието му с възобновената през август политика на ЕЦБ по отношение на изкупуване на испански и италиански държавни облигации.

Препоръката на финансовите министри в подкрепа на Асмусен ще бъде предоставена за окончателно решение на Европейския съвет след консултации с Европейския парламент и Управителния съвет на ЕЦБ.

Очакванията са обаче кандидатурата на германския заместник-министър на финансите да бъде одобрена без разногласия, като тези настроения се запазват още от момента на обявяването на новия кандидат за поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още