fallback

Португалия може да има нужда от втори спасителен пакет

Ако финансовите дисбаланси се коригират само временно, страната отново ще бъде поставена в евентуална ситуация на търсене на външна помощ, заяви португалският президентът

21:04 | 05.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

 

Португалия може да има нужда от втори международен спасителен пакет, ако икономиката й не започне да нараства отново, предупреди днес президентът Анибал Антониу Каваку Силва, цитиран от ДПА.

Ако "финансовите дисбаланси се коригират само временно", страната "отново ще бъде поставена в евентуална ситуация на търсене на външна помощ", заяви президентът в реч по повод 101-ата годишнина от португалската република. "Трябва да избегнем това на всяка цена", подчерта Каваку Силва.

В момента Португалия прилага мерки за икономии, договорени по-рано тази година с Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), които заедно осигуриха на страната спасителна помощ от 78 млрд. евро, припомня агенцията.

Икономиите допринесоха за забавяне на икономиката, която се очаква да се свие с над 2 процента тази година. Премиерът Педру Пасуш Коелю определи речта на президента като "реалистична".

"Тази криза е и възможност за съживяване на икономическата активност", отбеляза той.

Португалия бе третата страна след Гърция и Ирландия, получила спасителна помощ от ЕС и МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още