fallback

Папандреу: Гърция ще проведе референдум за новия европейски спасителен пакет

Ако гърците наистина не искат новото споразумение за държавния дълг, то няма да бъде прието, категоричен е премиерът на страната

20:59 | 31.10.11 г. 20

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че страната ще организира референдум по въпроса дали да бъдат приети условията по новия европейски пакет от помощи, предаде Ройтерс.

"Имаме доверие на гражданите, вярваме на преценката им и на решението им", е казал Папандреу пред парламентарната група на управляващата партия ПАСОК.

Той е посочил, че ще поиска и вот на доверие от парламента по споразумението за гръцкия държавен дълг, постигнато на срещата на високо равнище на Европейския съюз на 26 октомври.

"Искат ли гърците да се приеме новото споразумение или го отхвърлят? Ако гърците не го искат, то няма да бъде прието", твърди гръцкият премиер.

Според допитване близо 60 процента от гърците възприемат като отрицателно или по-скоро отрицателно постигнатото споразумение на срещата на високо равнище на ЕС за нов пакет от заеми на обща стойност 130 милиарда евро.

Споразумението предвижда и частните кредитори на Гърция да опростят 50 процента от задълженията й, или около 100 милиарда евро. В замяна на помощта еврозоната поставя условия за строги икономически реформи в Гърция.

Управляващите вече имат мнозинство от само три места в парламента, а рейтингът им рязко спадна заради политиката на бюджетни съкращения, която се очаква задържи страната в рецесия за пета поредна година през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още