IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция желае представителите на "тройката" да останат постоянно в Атина

Според гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос присъствието на международните кредитори в страната ще избегне проблемите с комуникацията

11:03 | 28.10.11 г. 4
Гърция желае представителите на "тройката" да останат постоянно в Атина

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от ИТАР-ТАСС, потвърди, че Гърция ще получи 6-ия транш на стойност 8 млрд. евро от първия спасителен пакет с кредити от ЕС и Международния валутен фонд до средата на ноември.

За първи път представител на гръцкото правителство заяви, че то желае присъствието в Атина на представители на международните кредитори на страната, които до момента пристигаха на мисия веднъж на всеки 3 месеца, „да бъде постоянно, за да не се създават проблеми в комуникацията ни с тях, а делата да се придвижват бързо“.

Според Венизелос обаче ролята на представителите на „тройката“ (ЕС, МВФ и ЕЦБ) ще бъде спомагателна и консултантска. „Решаващата роля за реализирането на програмата на реформи е на Гърция“, добави той.

Министърът на финансите обясни, че новият пакет за финансово подпомагане на Гърция, одобрен на срещата на високо равнище, ще бъде в размер на 130 млрд. евро.

„От официалния сектор ще получим 100 млрд. евро до 2014 г., а към това се прибавят и 30 млрд. евро за финансиране на обслужването на държавния ни дълг. При това с помощта на тези 100 млрд. евро ще се удовлетворяват заемните нужди на страната и ще се рекапитализират банките“, изтъкна той.

По думите му програмата ще стартира до края на годината, а в началото на 2012 г. трябва да приключат преговорите и за новата схема за участието на частния сектор в отписването на дълга.

Венизелос подчерта, че „напълно се гарантира ликвидността на гръцката банкова система в рамките на целия период на реализиране на програмата и е напълно осигурена рекапитализацията на гръцките банки“.

При това според него „няма да се наложат нови мерки на строги икономии в областта на пенсиите и заплатите през 2011 и 2012 г. при условие, че ще бъдат реализирани всички закони, които бяха приети от парламента“.

Междувременно професорът по икономика в Атинския университет Янис Варуфакис, цитиран от РИА Новости, заяви, че решенията на срещата на високо равнище на Европейския съюз за преодоляване на дълговата криза не са реалистични и не могат да бъдат осъществени.

„Мисля, че всъщност не е имало никакво споразумение. Просто, уморени от обсъжданията, преди да съмне европейските лидери решиха да придадат форма на несъгласията помежду си“, твърди експертът.

По думите му данните, на които се базират разчетите на ЕС за намаляване на гръцкия дълг, са „почти случайни“. „Тези данни не издържат на подробни изчисления, не отговарят на действителното положение на нещата в Европа и много скоро ще се убедим в това. Мисля, че и „подстригването“ на гръцкия дълг няма да се получи така, както го планират те. За него ще преговарят в продължение на 2-3 месеца, а след това обсъждането ще започне отначало“, отбеляза експертът.

Варуфакис се отнася скептично и към изявлението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, който определи решенията на срещата на високо равнище като „спасителни“ за страната. „Това е поредното спасяване“, уточни експертът, който някога бе и съветник на самия Папандреу.

Според него вярното решение за европейските проблеми включва хомогенизиране на банковата система, принудителното ѝ рекапитализиране чрез Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), пряк надзор върху държавния дълг от страна на Европейската централна банка и формулиране на обща антикризисна политика.

В ранните утринни часове на четвъртък лидерите на държавите-членки на ЕС обявиха редица инициативи за решаване на настоящите проблеми в еврозоната, сред които отписване на 50% от гръцкия дълг от страна на частните инвеститори, допълнителна финансова подкрепа за Гърция, рекапитализиране на европейските банки и разширяване на пълномощията на ЕФФС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
opalaa
преди 12 години
Добре де аз само не разбрах кой плаща на "тройката" защото това не са само 3-*** чиновници а цял щаб зад тях съветници,секретарки,организатори , шофьори и т.н. Дали гърците си плащат или от общата каца.......ако е второто да си поръчаме и ние една "тройка" пък да съкратим 3-4 министерства и половината парламент. На далавера ще сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Да естественно , че няма да искат да продължат да смучат пари. Май само ние сме будали , че не се престорим на фалирали..не че не сме фалирали и едва връзваме двата края. България скоро няма да може да си плаща задълженията дори по скромния външен дълг дори.., не вярвам някой китаец да се засили да ни става застраховател по него , пък Меркел и Саркози да ни съберат малко пари за вноските.Поне с кризата можем да се разделим , парламента гласува да се отвържем от него и да се вържем за долара и забравяме за икономическата криза. Меркел и Саркози да ги остамим да си печатат евра , да ги раздават на гърците...излизането ни от еврото и от икономическата криза ще им се отрази като студен дъжд..китайците могат да забравят че са застрахователи на *** ДЦК - та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Сега ще видят как се прави бюджет с Ан МакГърк за началник на финансовия министър... :lol: Могат да сложат и едно столче там и на Мурко - той ги разбира отношенията с МВФ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
не искат да пуснат златната кокошцица да си отиде хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още