IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент гласува допълнителните мерки за строги икономии

Вотът предизвика изключване на депутат от парламентарната група на управляващата партия, позволил си да гласува срещу един член от законопроекта

22:20 | 20.10.11 г. 3
<p>
	Георгиос Папандреу по време на гласуването на законопроекта. Снимка: Ройтерс</p>

Георгиос Папандреу по време на гласуването на законопроекта. Снимка: Ройтерс

Гръцките депутати днес гласуваха посрещнатия с дълбоко негодувание законопроект с допълнителни мерки за строги икономии въпреки несъгласието на член на управляващата партия, съобщи АР.

Новите мерки включват орязване на заплати и съкращение на персонал сред цивилните държавни служители, както и намаляване на пенсиите и повишаване на данъците за всички гърци.

Бившият министър на труда Лука Кацели гласува против един член в законопроекта, който отменя правото на колективните трудови договори.

Макар да гласува за законопроекта като цяло, Кацели бе изключен от парламентарната група на управляващата партия ПАСОК от премиера на страната Георгиос Папандреу.

Това оставя социалистите с крехко мнозинство от 153-ма депутати в парламента от 300.

В безредиците, възникнали от мирен протест срещу приемането на законопроекта, тази вечер в гръцката столица Атина бяха ранени 74 човека.

Новите мерки за строги икономии бяха съгласувани с кредиторите на Гърция от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка като условие за отпускането на поредния транш от 8 млрд. евро от първия спасителен пакет за Гърция в размер на общо 110 млрд. евро, съгласуван през май 2010 г.

През уикенда ще се проведе среща на високо равнище на лидерите на държавите-членки на ЕС, на която те трябва да се споразумеят за параметрите на втория спасителен пакет, който ще даде възможност на затъналата балканска държава да изплаща задълженията си през периода 2012-2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
кво и да си говорим ше са по добре от тука.......сравнението е просто те ти висока заплата дълги години и куп бонуси ама истински бонуси а не като тука бутилка кола и иде момента на орязване на това но пак с добър стандарт на живот и тук дайте си сега парите (пирамиди 92г фалити на банки, кредитни фараони смяна на левове) и ха сега живейте ако можете ....лихви дето по света не са 4ували за тех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Каква грешка , за разлика от България , в момента в Гърция има много повече частен капитал ! Няма грешка , изхарчиха - раздадоха си и парите които банките им изсмукаха от тук в последните години - изнесоха парите от депозитите.Гърция не за 24 часа , а за 24 години няма да влезе в пътя и все ще гледат да завлекат другите , те вече са генетично увредени. На тях им трябва един запор на държавното имущество , на задлъжнялата им държава , продажбата му и да върнат парите на банките и тия пари дето ги изсмукаха тук и тях да върнат също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Стопанската криза в Р. Гърция през 2011 г. е резултат от конкретна гръцка държавна финансова грешка.За спасение от нея е потребно прекратяване на Грешка на Джон Лоу в Р. Гърция (Употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с Евро) До 24 часа след преустановяване на тази ЧОВЕШКА ГРЕШКА (т. е. при усъвършенствано гръцко ДФУ, което е ГОДНО за стопанство с Евро) стопанска криза ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още