IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се е споразумял за банковата рекапитализация, но не и за спасителния фонд

100 млрд. евро за рекапитализация на банките са приемливи за всички държави-членки, твърди източник от ЕС

20:35 | 20.10.11 г. 3
ЕС се е споразумял за банковата рекапитализация, но не и за спасителния фонд

Европейският съюз се е споразумял за необходимостта от около 100 млрд. евро за рекапитализиране на европейската банкова система, но остава разделен за начина, по който да бъде подсилен спасителният фонд на еврозоната малко преди срещата на високо равнище на ЕС, която ще се проведе през уикенда, съобщи Ройтерс.

От агенцията обявиха, че представители на ЕС са посочили, че 27-те държави-членки са съгласни, че 100 млрд. евро ще стигнат за подкрепа на балансите на банките и защита срещу заплахата от фалит на Гърция или друга страна от еврозоната.

Източник от банковия сектор обаче твърди, че сумата е над 90 млрд. евро.

„Числото бе обсъдено с държавите-членки. В момента е приемливо за всички“, заяви източник от ЕС, участващ в обсъжданията.

Австрийският министър на финансите Мария Фектер потвърди, че е имало обсъждане за принуждаване на банките да се рекапитализират, но заяви, че самата тя не подкрепя подобна инициатива.

На банките ще бъде препоръчано първо да осигурят капитал от акционерите си и ако това не стане, националните правителства да им осигурят подкрепа.

Едва на последно място ще бъде включван спасителният фонд за региона Европейският инструмент за финансова стабилност ( European Financial Stability Facility – EFSF). Остават обаче разногласията за увеличаване на размера на фонда, за да бъде кредитирането от него по-ефективно.

Липсата на споразумение в неделя ще подкопае допълнително доверието на пазарите в еврозоната и способността ѝ да преодолее двугодишната криза, която заплашва жизнеността на общата европейска валута.

„Не мисля, че могат да отговорят на очакванията. Срещата на високо равнище ще остане далеч от големия взрив, необходим за успокояване на пазарите“, заяви Саймън Тилфърд, старши икономист в Центъра за европейска реформа в Лондон.

Европейски представители дори са заявили, че одобрението от все повече държави-членки на еврозоната за това допълнителното участие на частния сектор в намаляването на гръцкия държавен дълг да бъде не доброволно, а принудително, нараства.

„Да говорим сериозно – всички знаят, че 50% орязване, както иска Германия, не е доброволно действие“, е заявил един от източниците на Ройтерс.

На срещата в неделя трябва да бъде одобрен и нов спасителен план за Гърция, чиито дългове нараснаха до 357 млрд. евро през годината или 162% от брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"одобрението от все повече държави-членки на еврозоната за това допълнителното участие на частния сектор в намаляването на гръцкия държавен дълг да бъде не доброволно, а принудително, нараства." хахахах, вие се бъзикате честно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
?00 млрд. евро за рекапитализация на банките..много пара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
?00 млрд. евро за рекапитализация на банките..много пара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още