IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Великобритания няма да помагат на еврозоната

Според САЩ Европа разполага с необходимия финансов ресурс за справяне с дълговата криза в еврозоната, докато Великобритания не желае дори и МВФ да се намесва

15:38 | 27.10.11 г. 14
<p>
	Британският министър на финансите Джордж Озбърн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският министър на финансите Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

САЩ не са готови да окажат помощ на европейските държави, изпаднали във финансова криза, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Не мисля, че САЩ директно ще оказват помощ на европейците. Продължаваме да смятаме, че европейците разполагат с финансови възможности за решаването на този проблем“, каза Карни, коментирайки резултатите от срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз.

Той добави, че европейските лидери трябва да проявят нужната политическа воля. „Това е важно не само затова, че тези държави са наши съюзници, но и защото това създава проблеми за американската икономика“, подчерта говорителят.

По-категоричен бе британският министър на финансите Джордж Осбърн, който отхвърли възможността Великобритания да предостави средства за Европейския фонд за финансова стабилност.

Според Осбърн не е възможно средствата за ЕФФС да дойдат и от Международния валутен фонд.

„Казвам „не“ на нова финансова помощ за еврозоната от страна на Великобритания, казвам „не“ и на аналогичната помощ за еврозоната от страна на МВФ. Всичко, което може да направи МВФ, е да съдейства чрез консултации“, подчерта той.

Британският финансов министър приветства приемането на поредните мерки за стабилизиране на финансовите пазари, но отбеляза, че „само тези стъпки не са достатъчни“.

Основните мерки, за които лидерите на държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение тази нощ, са рекапитализиране на банките чрез въвеждането на изискване за 9% капиталова адекватност, преструктуриране на дълговете на Гърция чрез отписване на 50% от тях от страна на частните кредитори и увеличаване размера на ЕФФС до 1 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Причината за кризата в Европа е поради конкретна държавна финансова грешка при европейски държави.Необходимо е прекратяване на този държавен недъг и до 24 часа време кризата ще се премахне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Поздравления! Изключително точно и ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
Отделно в САЩ имат общински и щатски дългове, които не влизат в тая сметка. Мотаят между банките си 600 трилиона долара деривати, които не се регулират от никого никъде - тия книжки имат стойността на ползвана тоалетна хартия. Не се знае и европейските банки колко са налапали от тях, и понеже не са от регулиран пазар - няма и да се разбере. Планетата Земя потребява годишно между 25 до 32 трилиона долара, за света няма данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Основна прилика между Гърция и всяка друга европейска икономика е наличието на значителен дълг. Друга прилика е тази, че икономиката на въпросната страна не може да функционира без постоянния приход от кредит. (Гърците нали казаха, че ако не им се отпусне поредния транш, не могат да изплатят заплати и пенсии за следващия месец.) Новият кредит може и да е малък процент от държавните приходи, но ако не се вземе - няма от къде другаде да дойдат тези пари, за да функционира държавата. Трета прилика е тази, че никоя държава не може да изплати дълга си, при поискване. Основната разлика между Гърция и всяка друга европейска икономика, е че при Гърция кредиторите си поискаха парите и отказаха да дадат повече кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен с мнението 7. Отдавна си мисля, че това, което стана с Гърция е просто модел, който може да се случи на всички други задлъжнели европейски икономики и САЩ.Гърция е била икономически балон и се спука. Ами Италия, ами всички други страни от Южна Европа, ами уж по-стабилните икономики от Северна Европа?.... Хайде да играем на играта: "Открийте разликите."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Постимперски комплекси, да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Що ли не се учудвам !? Не само че няма да помагат, но най-вероятно и ще пречат за да докажат, че са по-добре ! Комплексари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука !!!Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало, да видим до къде ще го докарат.Така дългът на Гърция се оценява на сума между 350 милиарда (оптимистичен вариант) и 550 милиарда (песимистичен вариант) евро. Реалистичният вариант е 450 милиарда. При население от 11 милиона души, това прави над 40 000 евро на човек. При това всяко пеленаче, юноша, служител и пенсионер дължи тази огромна сума. Ако сумата беше 10 пъти по-малка, то можеше да се търси начин тя да се върне. Такава сума обаче Гърция не може да върне и при най-добро желание и съответно при най-голямо затягане на колана. Брутният вътрешен продукт на САЩ е точно толкова, 14 трилиона долара. Да видим сега по колко дължи всеки американец, от пеленачето до 100-годишния старец. При население 310 милиона души и дълг 15 трилиона долара, всеки гражданин на САЩ дължи по 48 000 долара, или по 35 000 евро. А както видяхме преди малко, всеки грък дължи по 40 000 евро. Подозрително близки са тези числа. И навеждат на мисълта, че щом една държава с известно ниво на дълга е фалирала, то и другата, със същото ниво на дълга, също трябва да е фалирала.Дълговете на Гърция и САЩ, равни на съответните брутни вътрешни продукти обаче са детска играчка в сравнение с дълговете на една Ирландия, които от 8 до 10 пъти надвишават брутния вътрешен продукт. За Ирландия и нейните финансови проблеми, разбира се, също се говори, но някак тихичко и не натрапчиво. И напразно. Подобен дълг, и то натрупан в мирно време, е рекорд на всички времена и народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Песът лае, за да си пази кома
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
То те са по-закъсали от грЪците, кво да помагат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още