IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Великобритания няма да помагат на еврозоната

Според САЩ Европа разполага с необходимия финансов ресурс за справяне с дълговата криза в еврозоната, докато Великобритания не желае дори и МВФ да се намесва

15:38 | 27.10.11 г. 14
<p>
	Британският министър на финансите Джордж Озбърн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският министър на финансите Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

САЩ не са готови да окажат помощ на европейските държави, изпаднали във финансова криза, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Не мисля, че САЩ директно ще оказват помощ на европейците. Продължаваме да смятаме, че европейците разполагат с финансови възможности за решаването на този проблем“, каза Карни, коментирайки резултатите от срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз.

Той добави, че европейските лидери трябва да проявят нужната политическа воля. „Това е важно не само затова, че тези държави са наши съюзници, но и защото това създава проблеми за американската икономика“, подчерта говорителят.

По-категоричен бе британският министър на финансите Джордж Осбърн, който отхвърли възможността Великобритания да предостави средства за Европейския фонд за финансова стабилност.

Според Осбърн не е възможно средствата за ЕФФС да дойдат и от Международния валутен фонд.

„Казвам „не“ на нова финансова помощ за еврозоната от страна на Великобритания, казвам „не“ и на аналогичната помощ за еврозоната от страна на МВФ. Всичко, което може да направи МВФ, е да съдейства чрез консултации“, подчерта той.

Британският финансов министър приветства приемането на поредните мерки за стабилизиране на финансовите пазари, но отбеляза, че „само тези стъпки не са достатъчни“.

Основните мерки, за които лидерите на държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение тази нощ, са рекапитализиране на банките чрез въвеждането на изискване за 9% капиталова адекватност, преструктуриране на дълговете на Гърция чрез отписване на 50% от тях от страна на частните кредитори и увеличаване размера на ЕФФС до 1 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Хайърсъзоff
преди 12 години
Как да помагат, като самите те я предизвикват еврокризата, с навързаните си банки и подмолни старчоци жадни за доминация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Хайърсъзоff
преди 12 години
Как да помагат, като самите те я предизвикват еврокризата, с навързаните си банки и подмолни старчоци жадни за доминация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Титан на финансовата политика, вдигнал ДДС в кризата. Истински корифей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
На този най-многото да му дам сочния ми европейски.... в грозната мутра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още