fallback

HSBC: "Събитие" с еврото ще доведе до Голямата депресия II

Според Дейвид Блуум, анализатор в банката, напрежението на пазара в момента е по-силно, отколкото след краха на Lehman Brothers

12:12 | 07.11.11 г. 37

Тъй като не се вижда краят на дълговата криза в еврозоната, събитията в Гърция и Италия изглежда ще определят настроението на инвеститорите през следващите няколко дни, се посочва в коментар на CNBC. Дали това ще бъде задържането на Берлускони на власт, или преговорите за формирането на новото гръцко правителство, няма значение - невъзможно е да се игнорира европейската дългова криза.

Анализатори в британската банка HSBC търсят онова, което те сами наричат „парадигма включване на риска – изключване на риска“, и за което смятат, че е определяща черта на пазара след началото на финансовата криза през 2007 г.

„Последните събития в еврозоната водят до допълнително засилване на парадигмата включване на риска – изключване на риска. През миналата седмица тя почти се превърна в карикатура на самата себе си: наблюдавахме изключителна еуфория въз основа на предложения спасителен пакет, последвана няколко дни по-късно от силно отчаяние, предизвикано от перспективата за референдум в Гърция“, заяви Дейвид Блуум, ръководител на отдела за световни валутни стратегии в банката.

„Тези драматични промени в настроенията доведоха до обрати в цените на рисковите активи“, добавя той.

Блуум твърди, че участниците на пазара вече сравняват настоящата гръцка криза с Lehman Brothers.

„Напрежението на пазара в момента е доста по-силно, отколкото след краха на Lehman, но събитието, което притеснява хората, все още не се е случило. Въпреки това усещането за възможността за такова събитие вече тласкат пазарите към нечувани нива“, предупреждава той. Когато събитието, каквото и да е то, се случи наистина, това ще бъде много лоша новина за световната икономика, смята експертът.

„Където и да се случи всъщност събитието, то ще доведе до Голямата депресия II”, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още