fallback

Анализатори: Шансът за банкова криза в еврозоната до края на ноември е 65%

При най-лошия сценарий Гърция фалира, Германия намалява финансирането за ЕИФС, а САЩ, Великобритания и БРИКС отказват да вложат средства, предвижда Exclusive Analysis

13:01 | 09.11.11 г. 9

Съществува шанс от 65% за банкова криза между 23 и 26 ноември след фалит на Гърция и прехвърлянето на кризата в Италия, смятат анализатори от изследователската организация Exclusive Analysis, специализирана в проучване на глобалните рискове, съобщава CNBC.

След тестването на предположения за потенциални сценарии екипът на Exclusive Analysis предупреждава, че става все по-малко вероятно лидерите на Европейския съюз просто да продължат „да я карат някак си“ и правят няколко смели анонса с ясни срокове кога еврозоната ще бъде въвлечена в сериозна финансова криза.

Според техните анализи най-вероятният резултат е внезапна криза, в която САЩ, Великобритания и държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) отказват да осигурят финансиране за еврозоната чрез Международния валутен фонд.

В най-тежкия сценарий от организацията очакват правителствата на Гърция и Португалия да се разпаднат заради липсата на консенсус как да се справят с дълговата криза, което ще доведе до безредици. Тогава противопоставянето в Германия за предоставянето на допълнителни фондове на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) ще нарасне, което ще накара германския парламент да намали обема на предоставяните средства за фонда.

„При това положение Китай и останалите държави от БРИКС ще дадат ясен сигнал, че няма да подкрепят спасителния фонд. От ЕИФС ще се обърнат към Европейската централна банка, която ще откаже да печата пари за нуждите на спасяването на Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания. При неуспеха на Европейския съюз да подсили ЕИФС европейските банки ще откажат да приемат орязването на 50% от гръцкия дълг. МВФ и ЕЦБ ще спрат траншовете за Гърция“, сочи изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още