fallback

Силва: ЕЦБ може да спаси еврозоната като кредитор от последна инстанция

Банката не бива да се ограничава от тясната интерпретация на мисията си и трябва да започне да изкупува облигации на вторичния пазар, смята португалският президент

11:01 | 11.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да спре разпространението на финансовата криза на стария континент чрез „неограничено“ изкупуване на италиански облигации, заяви португалският президент Анибал Kавакo Силва, цитиран от Bloomberg.

„ЕЦБ не трябва да се ограничава от тясната интерпретация на мисията си и трябва да започне да изкупува облигации на вторичния пазар", заяви Силва. Според него е малко вероятно европейските лидери да предприемат достатъчно бързи и енергични действия, за да намерят своевременно решение на проблема. Той посочва, че ЕЦБ няма да убеди инвеститорите в намеренията си, ако продължава както досега да повтаря посланието: „Това не ни харесва, но сме принудени да купим малко италиански облигации“.

„Банката трябва да получи статут на спасителна банка за извънредни ситуации“, казва Силва, който в ролята си на премиер на Португалия през 1992 г. председателства подписването на договора от Маастрихт, открил пътя за въвеждането на единна европейска валута. „Това трябва да е една предвидима и неограничена интервенция“.

Тази седмица доходността по 10-годишните италиански ДЦК достигна рекордните 7,48%, прехвърляйки 7 процентната граница, която принуди Гърция, Ирландия и Португалия да потърсят международна спасителна помощ. Доходността по 10-годишните италиански облигации все пак падна под 7% в четвъртък, след провеждането на успешен аукцион за продажбата на едногодишен италиански дълг.

Придобиването на италиански облигации на вторичния пазар от страна на ЕЦБ „ще спре спекулациите и ще прогони съмненията за бъдещата стойност на италианските, испанските, португалските или ирландските облигации“, казва Силва. „Истинската защитна стена е ЕЦБ.“

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още