IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия стои пред нови сътресения въпреки планираната оставка на Берлускони

Доходността по облигациите продължава да расте и вече доста застрашава способността на страната да набира капитал от пазара

16:40 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Италианският премиер Силвио Берлускони. Снимка Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Силвио Берлускони. Снимка Ройтерс

Италия е изправена пред нови сътресения въпреки предстоящата, дългоочаквана оставка на премиера Силвио Берлускони, след прогноза за нов драматичен ръст на доходността по италианските облигации, пише CNBC.

Най-дълго управлявалият след Втората световна война италиански премиер се е справял с многобройни вотове на недоверие и скандали около личния си живот. Икономическата криза надвиснала над Италия изглежда най-сетне вещае политическата му гибел.

Във вторник Берлускони обеща да подаде оставка веднага след като мерките за бюджетни икономии договорени с Европейския съюз (ЕС) бъдат приети от парламента.

Доходността по италианските облигации вероятно отново ще нарасне, след като клиринговата къща LCH.Clearnet SA повиши първичния минималния баланс по маржин сметката  (margin call) по италианския дълг с между 3,5 и 5 процентни пункта. Днес тя надхвърли границата от 7%.

В съобщение, публикувано в интернет страницата на компанията клиринговата къща обяви, че първичният минимален баланс по маржин сметката по 7 и 10-годишните италиански облигации ще се повиши с 5 процентни пункта до 11,65% при затварянето на пазара в сряда, което ще се отрази на баланса по маржовете от четвъртък.

Това ще доведе до значително влошаване на пазара за италианския правителствен дълг, казва Джим Макагън, изпълнителен директор на Principal Global Investors.

„Това е поредното развитие, което ще затрудни обслужването на италианския дълг догодина“, посочва Макагън. „То показва на италианското правителство, че страната се намира в опасна пазарна ситуация. Инвеститорите вероятно ще реагират и ще купят по-малко италиански облигации на разумна цена“.

За евентуални приемници на Берлускони се спрягат няколко имена. Марио Монти, бивш европейски комисар за конкурентоспособността, който има добра международна репутация, може да оглави временно експертно правителство.

Сред останалите вероятни кандидати за премиерския пост са Джани Лета, 76-годишният заместник секретар на кабинета на Берлускони и Анджелино Алфано, бивш министър на правосъдието на 41, който прокара закон (в последствие отменен), позволил на Берлускони да избегне съдебен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още