fallback

Доклад на ЕК подкрепя издаването на общи еврооблигации

Изследването, което се очаква да бъде публикувано в сряда, очертава три варианта за въвеждането им, разкрива Financial Times

13:24 | 21.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Въвеждането на общи еврооблигаци, които да заменят националните дългове на страните от еврозоната, може да се окаже най-доброто решение за изграждането на един по-стабилен дългов пазар, сочи изследване на Европейската комисия (ЕК), пише FT. Според изследването, което трябва да бъде публикувано официално в сряда, създаването на  еврооблигациите ще обезпечи посрещането на финансовите задължения на членките на валутния съюз и ще създаде огромен пазар на ДЦК, който би могъл да се конкурира с американския за глобален бенчмарк. Еврооблигациите биха гарантирали пълно рефинансиране на задълженията за всички държави от еврозоната, независимо от състоянието на националните им финанси, се казва в изследването.

Пълната замяна на националните облигации с общите е едната от трите възможности, очертани от изследването. Докладът признава, че стъпката ще изисква сериозни промени договорите за ЕС, които може да отложат с години нейното прилагане. Освен това обединяването на държавни дългове в такъв мащаб среща ожесточената съпротива на Германия, където политиците смятат, че то ще намали пазарното напрежението върху облигациите на разточителните страни от еврозоната, позволявайки им да се възползват от силния кредитен рейтинг на Германия.

Въпреки това висши служители на ЕС вярват, че Германия може да бъде убедена, ако схемата включва строги правила относно държавните разходи, а в доклада на ЕК има предложения за значително разширяване правомощията на Брюксел относно националните бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още