fallback

Дянков: Едва ли ще се стигне до промяна на договорите на ЕС в петък

България подкрепя на 100% евентуалното споразумение за по-голяма координация на фискалните политики в еврозоната

10:38 | 08.12.11 г. 33
Автор - снимка
Създател

Едва ли страните от Европейския съюз ще се споразумеят единодушно за промяна на договорите в унисон с предложенията на Франция и Германия на предстоящата среща на върха. Това е заявил финансовият министър на България Симеон Дянков за Dow Jones Newswires.

Идеята на лидерите на Франция и Германия е да се приемат ограничени изменения на договорите на Европейския съюз, за да се противодейства на кризата в еврозоната.

По-вероятно обаче е да бъде договорено споразумение между страните от еврозоната и няколко други държави, което да доведе до по-сериозна координация на икономическите политики и надзора върху тях.

Подобно споразумение ще бъде подкрепено „на 100%“, е заявил Дянков в интервюто. 

Според него нито една държава от Европейския съюз не би блокирала споразумението, което ще касае членовете на еврозоната.

„България на 100 процента подкрепя предложението. Всъщност ние вече сме въвели законодателни промени в съответствие с критериите от Маастрихт и съветваме всяка държава от ЕС да направи същото“, посочва Дянков.

„От наша гледна точка трябва да има промени на договорите за ЕС, но те не са непосредствено необходими – може да се започне с двустранни споразумения и колкото по-бързо бъдат постигнати те, толкова по-добре“, смята финансовият ни министър.

Коментарите на Дянков идват след като високопоставен представител на Германия обяви, че Берлин „е по-песимистично настроен за приемането на цялостно споразумение за промяна на договорите, отколкото преди седмица“.

Все по-вероятен става сценарий, при който четири или пет страни извън еврозоната се съгласят да приемат идеите за координация на икономическите политики.

Как ще се развие кризата в еврозоната?

Ще се стигне до предложения от Германия фискален съюз
От валутния съюз ще бъдат извадени държави
Еврозоната ще се разпадне
Еврозоната ще премине през проблемите безпроблемно
Не мога да преценя
Общо 3121 гласа
Днес правителствените лидери и държавните глави на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел за среща на върха. В центъра на разговорите ще попаднат предложенията на Франция и Германия за подобряване на рамката на еврозоната.

Двете най-силни страни от валутния съюз се стремят към постигане на промяна на договорите за ЕС, която да засегне всички 27 страни-членки. Ако това не се случи, то ще се търси споразумение за координация на фискалните политики, което да важи само за членовете на еврозоната.

„България без проблем би се присъединила към групата на страните със строги фискални правила. До известна степен, особено за Германия, е необходимо да има държави извън еврозоната, които да отговарят на тези правила. Нашият бюджет всъщност е по-строг, отколкото правилата изискват“, смята Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още