IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромпой: Договорите на ЕС може да бъдат изменени и без ратификации

Президентът на Европейския съюз предлага да се избегне тежката процедура, както и да бъдат емитирани общи облигации на еврозоната

08:39 | 07.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Херман ван Ромпой, Снимка: Ройтерс</p>

Херман ван Ромпой, Снимка: Ройтерс

Договорите на Европейския съюз може да бъдат променяни без да бъдат подлагани на политическо рискованата процедура на национална ратификация, се посочва в доклад на президента на ЕС Херман ван Ромпой, който предстои да бъде представен на срещата на върха тази седмица, съобщи ДПА.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози подчертаха в понеделник нуждата от внасяне на изменения в договорите, за да бъде наложена по-голяма бюджетна дисциплина в еврозоната и по този начин да се възстанови доверието в пазара на затъналия в дългове паричен съюз.

Докладът, състоящ се от пет страници, отбелязва, че ограничени реформи на еврозоната може да бъдат въвеждани чрез изменение на Протокол 12 от Лисабонския договор, което ще се нуждае само от "единодушно решение" на 27-те лидери на ЕС след "консултация" с Европейския парламент и Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Това решение не изисква ратификация на национално ниво. По този начин тази процедура може да доведе до бързи и значителни промени", пише в документа.

В доклада, изготвен след седмица на интензивни консултации с всички лидери от ЕС, Ромпой също така предлага постоянният спасителен фонд в еврозоната - Европейски механизъм за стабилност (ЕМС) - да получи банков лиценз, който потенциално ще му осигури достъп до огромната ликвидност на ЕЦБ.

В отделно писмо Ромпой посочва, че на двудневната среща в Брюксел, която започва късно в четвъртък и продължава в петък, ще присъства президентът на ЕЦБ Марио Драги, върху когото се прилага силен натиск да направи повече, за да помогне за преодоляване на кризата в еврозоната.

Ромпой предлага още да се отвори пътят към създаването на еврооблигации в еврозоната. Доклад по темата ще бъде представен по време на предстоящата среща на върха.

Текстът, с който АФП разполага, е подготвен заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В него се посочва вариантът в дългосрочна перспектива да се напредва към общото емитиране на дългови книга (идея, на която Германия се противопоставя) в замяна на твърдо укрепване на бюджетната дисциплина и определянето на строги правила, отбелязва АФП. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Бърза, бърза Ромпито, който е само острие на 'тайнствения' елит зад него, защото се навършват 99 години от ФЕД и сега трябва да се даде нов 100 годишен импулс на Организацията. Така да се каже, тя трябва да се възобнови и оживотвори и сегашното време е особено изгодно. Пълно слънчево затъмнение по време на Коледа тази година е просто мечта за глобалистите. Луната ще бъде в пълна сила, както и любимия отвъд океана нейн владетел Йехова....... Бързат, бързат.....към собствената си гибел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още