IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Едва ли ще се стигне до промяна на договорите на ЕС в петък

България подкрепя на 100% евентуалното споразумение за по-голяма координация на фискалните политики в еврозоната

10:38 | 08.12.11 г. 33
Автор - снимка
Създател
Дянков: Едва ли ще се стигне до промяна на договорите на ЕС в петък

Едва ли страните от Европейския съюз ще се споразумеят единодушно за промяна на договорите в унисон с предложенията на Франция и Германия на предстоящата среща на върха. Това е заявил финансовият министър на България Симеон Дянков за Dow Jones Newswires.

Идеята на лидерите на Франция и Германия е да се приемат ограничени изменения на договорите на Европейския съюз, за да се противодейства на кризата в еврозоната.

По-вероятно обаче е да бъде договорено споразумение между страните от еврозоната и няколко други държави, което да доведе до по-сериозна координация на икономическите политики и надзора върху тях.

Подобно споразумение ще бъде подкрепено „на 100%“, е заявил Дянков в интервюто. 

Според него нито една държава от Европейския съюз не би блокирала споразумението, което ще касае членовете на еврозоната.

„България на 100 процента подкрепя предложението. Всъщност ние вече сме въвели законодателни промени в съответствие с критериите от Маастрихт и съветваме всяка държава от ЕС да направи същото“, посочва Дянков.

„От наша гледна точка трябва да има промени на договорите за ЕС, но те не са непосредствено необходими – може да се започне с двустранни споразумения и колкото по-бързо бъдат постигнати те, толкова по-добре“, смята финансовият ни министър.

Коментарите на Дянков идват след като високопоставен представител на Германия обяви, че Берлин „е по-песимистично настроен за приемането на цялостно споразумение за промяна на договорите, отколкото преди седмица“.

Все по-вероятен става сценарий, при който четири или пет страни извън еврозоната се съгласят да приемат идеите за координация на икономическите политики.

Как ще се развие кризата в еврозоната?

Ще се стигне до предложения от Германия фискален съюз
От валутния съюз ще бъдат извадени държави
Еврозоната ще се разпадне
Еврозоната ще премине през проблемите безпроблемно
Не мога да преценя
Общо 3121 гласа
Днес правителствените лидери и държавните глави на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел за среща на върха. В центъра на разговорите ще попаднат предложенията на Франция и Германия за подобряване на рамката на еврозоната.

Двете най-силни страни от валутния съюз се стремят към постигане на промяна на договорите за ЕС, която да засегне всички 27 страни-членки. Ако това не се случи, то ще се търси споразумение за координация на фискалните политики, което да важи само за членовете на еврозоната.

„България без проблем би се присъединила към групата на страните със строги фискални правила. До известна степен, особено за Германия, е необходимо да има държави извън еврозоната, които да отговарят на тези правила. Нашият бюджет всъщност е по-строг, отколкото правилата изискват“, смята Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Живота ме е научил да не споря с "дървени философи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 1
ladadron
преди 12 години
Не сме 6, а 7.5 млн ;) И не ми смесвай круши с ябълки ами си отвори Евростат или НСИ и виж данните ;) България от край време поддържа нисък дефицит и в момента сме втори в Европа външен дълг. Ти къде виждаш нужда от заем от МВФ?? Щото аз не виждам, и като гледам май повече разбирам от теб ;) Мога да се обзаложа че България и в следващите години няма да има нужда от такива заеми!! Има случеи когато страни взели заеми от тях затъват още повече, защото не могат да си плащат лихвите, но това не означава че тези структури "сеят мизерия", а че страните които са взели заемите не са успели да си управляват парите разумно!! Това че Дянков е работил там не означава, че ей сега видиш ли Фонда и Световната Банка ще ни затрупан със заеми.. осъзнай се малко :) Те дават заеми на страни, които са пред фалит, а България е далееееееко от фалита :)) Айде няма да си купя време повече да обяснявам на хора, които плямпат без да имат капка познание по темата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Когато фактите говорят и боговете мълчат! Ади сега бегате и двамата да събирате факти......Факт -1. Българите от 9 милиона за 22 год. се стопиха до 6 милионаБългария след грабежа 22 год. , заприлича на ядреня пустиня. ЕДИН ЗАВОД НЕ ОСТАНА И 22 ГОДИНИ НА Т. Н. ПРЕХОД ЕДИН ЗАВОД НЕ БЕ ПОСТРОЕН. България е в безпрецедентно състояние на полуколония. Разграбена и с изцяло разбита икономика. Населението е в нищета, без переспективност, в масов геноцид. Биографията на Симеон Дянков може да бъде намерена в интернет . Общо взето е човек малко свързан с България и много свързан с американските финансови среди. Петнадесет години служба в Световната банка, една от трите организации заедно с МВФ и СТО които сеят мизерия по света и източват богатствата на страните в полза на Запада. Международен Валутен Фонд - заблуждаващо наименование. Фонда е Банка, а "помощта" му се връща с лихви, т.е. той печели от бедните страни включително от нас. И тъй като Дянков е американец а не българин емисар на Световната банка и МВФ изпратен да експериментира икономически модел, който да доведе българина до оскотяване мога само да му кажа това, което *** в новата му родина казват на белите като него : WHITE TRASH.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 1
ladadron
преди 12 години
Защо бе, приятелю, защо? :) Това което говоря е въз основа на познание по темата и евтините опити на скъпо-платени коментатори няма да променят мнението на хората, които доста книжки са прочели по този въпрос! Жал ми е за хора като теб, които се продават толкова лесно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
абе ти, какво работиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
абе я *** се прегледай най-добре.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
ladadron
преди 12 години
Направо съм изумен колко комунисти има из интернет пространството! Плащат ли ви или го правите за удоволствие?! Имаме най - нисък дефицит в ЕС и сме втори по най - нисък външен дълг и тук се чуват коментари, че единствената цел на Дянков е заем от МВФ. Болни хора, ей!! Аз лично гледах едно интервю миналата седмица, в което Дянков каза, че докато той е Министър на финансите, МВФ няма да командва у нас!! А Патилан вместо да разказва вицове, да пусне един линк и да докаже глупостите, които говори.. за жалост няма да стане щото всичкото една платена измислица, нали патиланчо?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Аде бегай да помагаш на Дянков, па я че отскочим за банани да ви хвърляме отгоре....Дошло времето на Дянков и душата му отлетяла при Господ и Господ му рекъл: о божие чадо, няма място за теб в рая!-Защо? казал Дянков аз толкова добрини съм направил през живота си....-Да точно за това -казал Господ, ще направиш още една последна добрина....като отидеш в ада като финансов министър на Лукавите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
Longin
преди 12 години
Патилане,(те) пуснаха банани! тичай да си купиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Вървим твърдо по пътя на Гърция - изчерпване на резерва, заробващи заеми, вдигане на данъците, бягство на инвеститорите, обявяване на мораториум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още