IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Едва ли ще се стигне до промяна на договорите на ЕС в петък

България подкрепя на 100% евентуалното споразумение за по-голяма координация на фискалните политики в еврозоната

10:38 | 08.12.11 г. 33
Автор - снимка
Създател
Дянков: Едва ли ще се стигне до промяна на договорите на ЕС в петък

Едва ли страните от Европейския съюз ще се споразумеят единодушно за промяна на договорите в унисон с предложенията на Франция и Германия на предстоящата среща на върха. Това е заявил финансовият министър на България Симеон Дянков за Dow Jones Newswires.

Идеята на лидерите на Франция и Германия е да се приемат ограничени изменения на договорите на Европейския съюз, за да се противодейства на кризата в еврозоната.

По-вероятно обаче е да бъде договорено споразумение между страните от еврозоната и няколко други държави, което да доведе до по-сериозна координация на икономическите политики и надзора върху тях.

Подобно споразумение ще бъде подкрепено „на 100%“, е заявил Дянков в интервюто. 

Според него нито една държава от Европейския съюз не би блокирала споразумението, което ще касае членовете на еврозоната.

„България на 100 процента подкрепя предложението. Всъщност ние вече сме въвели законодателни промени в съответствие с критериите от Маастрихт и съветваме всяка държава от ЕС да направи същото“, посочва Дянков.

„От наша гледна точка трябва да има промени на договорите за ЕС, но те не са непосредствено необходими – може да се започне с двустранни споразумения и колкото по-бързо бъдат постигнати те, толкова по-добре“, смята финансовият ни министър.

Коментарите на Дянков идват след като високопоставен представител на Германия обяви, че Берлин „е по-песимистично настроен за приемането на цялостно споразумение за промяна на договорите, отколкото преди седмица“.

Все по-вероятен става сценарий, при който четири или пет страни извън еврозоната се съгласят да приемат идеите за координация на икономическите политики.

Как ще се развие кризата в еврозоната?

Ще се стигне до предложения от Германия фискален съюз
От валутния съюз ще бъдат извадени държави
Еврозоната ще се разпадне
Еврозоната ще премине през проблемите безпроблемно
Не мога да преценя
Общо 3121 гласа
Днес правителствените лидери и държавните глави на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел за среща на върха. В центъра на разговорите ще попаднат предложенията на Франция и Германия за подобряване на рамката на еврозоната.

Двете най-силни страни от валутния съюз се стремят към постигане на промяна на договорите за ЕС, която да засегне всички 27 страни-членки. Ако това не се случи, то ще се търси споразумение за координация на фискалните политики, което да важи само за членовете на еврозоната.

„България без проблем би се присъединила към групата на страните със строги фискални правила. До известна степен, особено за Германия, е необходимо да има държави извън еврозоната, които да отговарят на тези правила. Нашият бюджет всъщност е по-строг, отколкото правилата изискват“, смята Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Всеки, който започва да облага банки, инвеститори, и подобна ***, веднага стига до МВФ. Който спокойно и безкрайно дои собственият си народ, и го докарва до просешка тояга- получава грамоти от МВФ.Щом замирише нейде на гной и на *** хиените от МВФ тутакси се придвижват .Въртят се наоколо, много не бързат. Мъчиш се да се задържиш, не се даваш , но кръвта ти изтича и силите те напускат. Ехидните им крясъци се чуват далеч в тъмнината....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Още по темата: Бойко Борисов и Симеон Дянков са сключили вече договор с Международния валутен фонд и Световната банка за неограничено взимане на държавни заеми от страна на България. Надявям се по-интелигентните от вас да се досещат какво точно означава това. Тези заеми ще бъдат изплащани от няколко поколения българи, които ще бъдат тотално заробени!.......Напомням мимоходом за онези, които имат къса памет, че Симеон Дянков и Кристалина Георгиева са бивши висши служители и експерти дошли на своите постове и с протекции именно от Световната банка! Повечето от депутатите и министрите на ГЕРБ са бивши стипендианти на "Отворено общество" на международния спекулант Джорд Сорос, факт, който сега се прикрива с информационна завеса.И още нещо; навремето Николае Чаушеско успя за 6 години чрез строги реформи в Румъния и "затягане на коланите" да изчисти целия външен дълг на страната, което е уникално само по себе си. Чаушеско беше сатанизиран от медиите; организирани бяха "спонтанни бунтове" срещу диктатора и наскоро след това той бе убит показно като куче, без съд и присъда! Президентът на САЩ - Робърт Кенеди беше застрелян публично при неизяснени и досега обстоятелства. Малко преди това той беше взел решение да изземе фискалните функции на т.нар. Федерален резерв (конгломерат от частни еврейски банки) и държавата сама да печата и контролира парите си!Тия изброените не са ми любими политици, но е показателно как "архитектите" на новия световен ред чистят и неудобните си свои хора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Гледам коментарите отдолу и виждам че само Патилан се обсъжда а не Дянков.......зомбиран народ, те тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Djo
преди 12 години
На патилан явно някой му плаща.А ако не му - явно му има нещо.Браво че го има Дянков.Защото другите не вършат работа за 2 стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Банката
преди 12 години
"Човече", плащат ли ти за това, ако не ти плащат направо се чудя дали няма интернет връзка с Карлуково..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
rogers
преди 12 години
А стига бе - две години и половина не бил се разплащал с дребния и средния бизнес - ами и аз съм там ама защо държавата не ми плаща? Ами щото не съм цуцал от нея - тва че разни връзкарчета са били наредени на държавната софра и дянков ги отряза не е въобще лошо за мен и другите като мен. И как точно ще стигнем до заем от МВФ като правим обратното на това да задлъжняваме? Само си пропуснал да го обвиниш, че е еврейн или масон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Вярно че нищо не се прави и на 10% от изговореното . Раздуват се щатове всичко е театър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
rainmaker
преди 12 години
Трябва само редовно да си пиеш лекарствата. Всичко ще бъде наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
kreditkiller
преди 12 години
Ти пък къде ги видя тези реформи??? Освен да ограби още повече труда на хората (чрез пенсионната си реформа) друго не е направил. Трета категория (ръка) хора ще плащат повече за да може да поддържат армията си от администрация, полиция и военни. Същата тази армия непрекъснато тормози обикновения човек с безумни правила и закони (нещо като да си поиграем на държава). За БДЖ 70% нищо не правеща администрация ще си остане на топло, а ще съкратят реално работещите хора на терена. Със Здравната каса да обяснявам ли какво направи или сам ще се сетиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
hidko
преди 12 години
Не съм сигурен,че това е целта на Дянков. Ако беше, щеше просто да остави нещата както са си. Да не правят промени за пенсионирането, да не съкращават в БДЖ, да вдигнат заплати и пенсии с по 10%, да дадат още пари на зърнопроизводителите...и т.н. Всичко което правят обаче е точно с обратна цел. Да се намалят разходите за да не става нужда да се ползват помощи от МВФ. Не че ще е нещо различно,ако се ползват защото и сега ние самите се опитваме да си ограничим харченето. Даже би било добре фонда да отпусне пари, за да ги вкараме в икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още