fallback

Какви ще са последиците от действията на S&P?

Понижението на френския рейтинг е удар в сърцето на еврозоната, тъй като засяга общоевропейските финансови механизми, смята Мохамед Ел-Ериан

19:20 | 14.01.12 г. 9
Автор - снимка
Създател

Разговорите около понижените в петък кредитни рейтинги на държави от еврозоната от страна на Standard & Poor's са навсякъде - от тези, които отхвърлят решението до тези, които го възприемат като част от трансформацията на международната парична система, пише за CNBC Мохамед Ел-Ериан.

Съ-изпълнителният директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco), прави опит да разкрие различните последици от решението на S&P, като ги разделя на три вида:

- недвусмислени и вече отразени от пазарите, макар и не напълно; - по-малко видими, които ще се избистрят през следващите няколко седмици; - последващи, чиито ефекти са до голяма степен неясни понастоящем. Дълговете на европейските страни вече се търгуваха на нива, съвместими не само с това, което S&P обяви, но дори и с още по-драконовски орязвания на рейтинги – оттук и изводът, че действията на агенцията ще имат ограничено влияние върху доходностите и спредовете по облигациите.

Въпреки това има някои различия между намерението за действие и осъщестяването му.

Първо, премахва се съпътстващата събитието несигурност, включително като време и магнитуд. Второ, насърчават се другите кредитни агенции да последват примера. Трето, дава се посока на капиталовите потоци, особено на тези, зависими от инвестиционните изисквания по отношение на рейтингите.

Всичките три изброени фактора са валидни за Европа, като нетният резултат има както количествен, така и ценови аспект – спад в бъдещите капиталови потоци към еврозоната (и съпътстващ го пазарен натиск), който при равни други условия би бил по-устойчив.

Всичко това сочи по-слабо евро и задържане на волатилността при спредовете по държавните облигации.

Понижението на френския топ ААА рейтинг е удар в сърцето на еврозоната, тъй като засяга общоевропейските финансови механизми. Това включва временният европейски спасителен фонд (EFSF – European Financial Stability Facility), който ЕС използва за спасяване на държавните финанси на страни-членки, а в бъдеще и на банки.

Обсегът на спасителните механизми, т.е. ефективността на борбата с европейската дългова криза, ще бъде подкопан. Има последствия също така и за готовността на ЕЦБ да участва в изкупуването на ДЦК от задлъжнелите страни.

Не е ясна обаче степента, до която пониженията ще променят функциите на световната монетарна система с течение на времето. Не е ясно и колко съществени ще са финансовите проблеми, излъчвани от Европа към страни, които вече са изправени пред вътрешни затруднения.

Не е известна и степента, до която ще бъде засегнато качеството на активите и капиталовата адекватност на банките и финансовите институции. Също не се знае как ще реагират компаниите, спестителите и домакинствата.

През следващите седмици, месеци и години ще знаем много по-добре какви са последиците от историческите снижавания на държавни рейтинги в Европа. Това, което на този етап се знае е, че рисковият микс в момента натежава в посока надолу, както за Европа, така и за глобалната икономика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още