IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Ако не решим структурните проблеми забавянето е неизбежно

Предизвикателствата пред Америка са недвижимите имоти, безработицата, публичните финанси, инфраструктурата и кредитните пазари, смята шефът на Pimco

18:52 | 11.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Ако не решим структурните проблеми забавянето е неизбежно

Политиците възприеха погрешен подход в управлението на многобройните проблеми, застигнали глобалната икономика, коментира Мохамед Ел-Ериан от Pimco, цитиран от CNBC.

„Използвахме всички погрешни куршуми“, казва изпълнителният директор на най-големия облигационен фонд в света. „Опитахме да засипем проблемите с пари. Проблемът обаче не са парите. Изправени сме пред структурни трудности и структурни предизвикателства, които се нуждаят от структурни решения.“

Пред американската икономика има 5 основни препятствия, посочва той - секторът на недвижимите имоти, безработицата, публичните финанси, инфраструктурата и затлачените кредитни пазари. „Докато не направим нещо в тези 5 насоки, забавянето е неизбежно“, казва той.

Ел-Ериан сравнява щатската икономика със самолет, който се опитва да запази скоростта си и ако не успее да го направи ще се разбие.

„Идеята за загуба на скорост в подобни условия не е позната на пазарите“, изтъква той. „И именно това ме плаши. Говорим за вероятност от рецесия в момент, когато безработицата и без това е твърде висока, когато бюджетният дефицит е 9% от БВП, когато лихвените проценти вече са на нулата и когато една четвърт от собствениците на жилища вече са просрочили ипотеките си. Това е ужасяващо. Ето защо трябва да бъде направено всичко възможно, за да се избегне ново забавяне на растежа“.

Щатската икономика нараства с около 2%, но според някои икономисти този анемичен растеж може да се забави още повече в зависимост от това дали потребителите ще устоят на бурята, причинена от високата безработица, слабостта в сектора на недвижимите имоти и останалите проблеми, породени от дълговата криза в Европа и САЩ.

Политиците трябва да престанат да се крият от истинските проблеми, казва Ел-Ериан. „Това означава взимане на трудни решения. Отидохме твърде далеч в посока дългове и ливъридж, и сега трябва да преразпределим загубите и да продължим напред“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
И Гърция има 9% дефицит от БВПЗащо ли щатите не са фалирали още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още