IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco: Рецесията пак ще удари Европа догодина

Изпълнителният директор на фонда Мохамед Ел-Ериан е песимист за растежа на развитите икономики

15:05 | 26.09.11 г. 1
Pimco: Рецесията пак ще удари Европа догодина

Европа ще изпадне в рецесия догодина, прогнозират от най-големия облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. (Pimco).

Развитите икономики ще постигнат или малък, или никакъв растеж през следващите 12 месеца. Като цяло икономиката на Европа ще се свие с от 1 до 2%, а на САЩ ще отчете нулев растеж, прогнозира главният изпълнителен директор на фонда Мохамед Ел-Ериан.

Световната икономика ще нарасне с 2,5% догодина, прогнозира още шефът на Pimcо. Това е доста под прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) от 4 процента, пише Bloomberg.

Все пак, прогнозите на Ел-Ериан за развиващите се икономики са малко по-оптимистични. През следващите 12 месеца той очаква растежът им да достигне средно 4,5 – 5%, а за Япония прогнозите му сочат 1,5% ръст.

Не за първи път Ел-Ериан говори за повторна рецесия в Европа. В началото на септември той заяви, че очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали основната лихва заради повишения риск от изпадане в нова рецесия.

Пред дни пък Мохамед Ел-Ериан заяви, че френските банки ще бъдат проводникът на повторната рецесия в Европа заради масовото изтегляне на средства от тях.

Подобни песимистични настроения доминираха и по време на годишната среща на МВФ и Световната банка (СБ), отбелязва агенцията. Бившият финансов министър на САЩ Лорнъс Съмърс заяви, че от 20 години ходи на тези срещи и досега не е бил по-загрижен за бъдещето на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Кризата в Европа е поради проблем в съответно държавно финансово управление (ДФУ), защото то сега е НЕГОДНО за стопанство с Евро.Същото това ДФУ все още е със запазена функционална структура както е била по време със Златни пари и е НЕРАЗВИТО за ползване при условия на Незлатни пари.Тъй като представения управленски недъг е допуснат за първи път в света през 1716 г. по инициатива на Джон Лоу, то същият може да се означи като Грешка на Джон Лоу.За успешно спасение от стопанска криза в Европа през 2011 г. е необходимо да се прекрати държавната финансова Грешка на Джон Лоу, което ще осигури усъвършенстване на съответно ДФУ и негова ГОДНОСТ при стопанство с Евро, което ще премахне кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още