IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Френските банки ще бъдат проводник на втората европейска рецесия

Директорът на Pimco предупреждава за масово изтегяне на средствата на вложителите от банки във Франция и препоръчва по-тясна работа с ЕЦБ и капиталови инжекции

11:56 | 22.09.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Шаблонната мъдрост не е достатъчна що се отнася до разрешаването на европейската бъркотия. Необходимо е дълговата криза да бъде решена, но това може да се окаже недостатъчно, пише в коментар за The Financial Times Мохамед Ел-Ериан, изпълнителният директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco).

Според него Европа бързо трябва да пристъпи към стабилизиране на банките. В момента шефът на BNP Paribas се подготвя за обиколка из Средния Изток, за да се опита да привлече свежи пари и да възстанови доверието на инвеститорите. Други банки вероятно също ще се опитат по някакъв начин да се справят с проблемът, наречен ликвидност, допълва Ел-Ериан.

В голямата си част дискусията за решаването на кризата в еврозоната е посветена на държавния дълг. Той се разглежда от една страна като проблем, но от друга – като решение на проблема. Едно е ясно: кризата може да се задълбочи и усложни, заключава директорът на Pimco.

Като илюстрация Мохамед Ел-Ериан посочва Италия. Лихвите по дълга на страната остават високи, въпреки намесата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Рейтингът на Италия беше понижен, последва го и рейтингът на седем банки. Няма по-ясно доказателство от това, че управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард вероятно е права за навлизането на икономиката в “опасна фаза”, смята Ел-Ериан. Той обаче вижда най-голямата заплаха за европейската икономика в лицето на френските банки.

Ел-Ериан обяснява, че частните и някои публични кредитори са свили сериозно краткосрочните кредити за френските банки. Има ги и всичките знаци за масово изтегляне на средства от банките в страната. Ако това продължи, финансовите институции трябва драстично да прекроят балансите си, още повече, че и дребните вложители ще бъдат изкушени да последват институционалните. Това означава, че Европа може да изпадне в сериозна банкова криза, която допълнително да подхранва дълговите проблеми и оттам да влоши перспективите пред световната икономика, заключава Ел-Ериан.

По негово мнение, досега нито властите, нито банките са направили нещо съществено, така че да спрат тези процеси. Той препоръчва политици и банкови директори да работят тясно с ЕЦБ върху по-драстични мерки за стабилизиране. Една от възможностите е да се предприемат капиталови инжекции чрез публично-частно партньорство, както и споделяне на бремето с частния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Полезно е да се знае истина.1. Съответна Централна банка (ЦБ), след ползване в стопанство на Златни пари създава Незлатни пари.2. ЦБ предлага новите Незлатни пари за ползване при условия, в т. ч. лихви.3. При промяна на Незлатни вместо Златни пари, съответното държавно финансово управление (ДФУ) не променя своя (от време със Златни пари) начин на работа, който за условия на Незлатни пари е НЕРАЗВИТ и НЕГОДЕН за тях и поради тази причина (държавна финансова грешка) се създават диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.4. За успешно противодействие срещу стопанска криза е потребно функционално усъвършенстване на съответно ДФУ и същото да СЪОТВЕТСТВА на качества на ползвани Незлатни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още