IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Политиците зад волана ни предлагат едно рисковано пътуване

Те не осъзнават колко тежка е икономическата ситуацията и откликват твърде бавно на историческите предизвикателства, смята ръководителят на Pimco

20:31 | 30.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Политиците зад волана ни предлагат едно рисковано пътуване

Световните политици са на "шофьорското място" в момента, като предлагат на инвеститорите, компаниите и глобалната икономика едно рисковано пътуване, заявява за CNBC Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco).

„Политиците контролират нещата в момента, а те "карат колата" много нестабилно, като дори не казват накъде се движим, особено в Европа. И вместо да гледат напред през стъклото те се карат помежду си”, продължава със сравненията Ел-Ериан. 

Според инвеститора трябва да се направи много повече от разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), гласувано наскоро от Германия.

„През следващите няколко дни имаме нужда от стабилизиране на ситуацията с националните дългове и банките, както и от споразумение за превеждане на следващия транш от помощта за Гърция на стойност 8 млрд. евро, за да може страната да избегне фалит.

За нестабилната американска икономика мениджърът обвинява правителството, което не е направило нищо по въпросите на жилищния пазар, кредитите, публичните финанси и инфраструктурата, оставяйки Федералния резерв да действа.

Държавните институции „заспаха на волана” и трябва да се събудят и да действат заедно. Не може Фед да върши всичко. Централната банка не е в състояние да постигне резултати сама, смята Ел-Ериан.

„В същото време американските мултинационални компании гледат отстрани. За разлика от Европа те са в цветущо финансово здраве. Проблемът е, че бездействат изчаквайки. А докато чакат, пазарите са под напрежение и за съжаление безработицата остава неприемливо висока”, обяснява той.

„Не обвинявам компаниите за нерешителността, а политиците, че не осъзнават колко тежка е ситуацията в САЩ и особено в Европа. Те откликват твърде бавно на историческите предизвикателства”, изтъква ръководителят на Pimco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Ел-Ериан: Политиците ни предлагат едно рисковано пътуване--------------------------Ча'йте малко, аз ли нещо съм пропуснал - досега инвестирането безрисков бизнес ли беше???!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Много наивно и опростено разглеждаш нещата! В случая все едно аз да обвния главния прокурор за хулиганство или да се нервя, че той сам не вземе да го направи. Ами че правилата са така наравени че той дори има по закон имунитет и дори да иска не може да си повдигне обвинение. В тоя ред на мисли как може да фалира този дето си е подредил така нещата че по закон ТРЯБВА да печата КОЛКОТО Е НУЖНО пари за да се "грижи" за "правилното функциониране" на световния ред и икономика, като за целта поддържа и най - силната армия в света! Преди да обвиниш прокурора трябва първо да му махнеш имунитета да го смъкнеш от власт да назначиш друг на неогото място и само новият ще има сила и право да обвини стария...та с други думи Китай, Япония и Русия ще трябва още доста смолетоносачи да направят и да се обединят /как мислиш дали могат?/ за да могат да викнат царят е гол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Американската върхушка обявява финансова война на целия свят:САЩ от няколко десетилетия живеят на кредит благодарение на измисления от тях потребителски, т.е. кредитен капитализъм. САЩ произвеждат по-малко от 20 процента от световния брутен продукт, но потребяват 40 на сто от него. Заради това общият дълг на САЩ е между 60 и 200 трилиона долара (никой не знае колко са и по каква методология ги изчисляват. Но даже в минималния вариант дългът надминава годишния световен брутен продукт 5 пъти. Това означава, че парите за икономическия ръст на целия свят, поне за 5 години напред са изядени и няма откъде да се вземат. Така САЩ въвличат в пропастта и другите страни. Очаква ни преди всичко трети фалит на американския долар, който ще постави точка на почти 70-годишното му доминиране като единствена световна резервна валута. Третият фалит на долара ще разруши действащата сега световна финансова система, базираща върху надуването на финансови балони. Световната икономика повече не може да търпи такова положение. Кредиторите на САЩ, Китай, Япония и Русия неизбежно ще трябва да се заемат със санацията на американската икономика, след като доларът и техните валути ще се обезценят няколко пъти. Апокалипсиса на капитализма трябваше да започне около 2 август, когато в САЩ решаваха дали ще увеличат отново тавана на техния колосален държавен дълг, да или не. Едва ли някой е предполагал, че ще кажат "не". Защото нямат абсолютно никакъв друг избор. Могат само да продължат да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас". Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още