IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: ЕЦБ вероятно ще намали лихвите заради повишената вероятност от рецесия

Банката се е превърнала в част от самия дългов проблем, след като вече изкупи голямо количество проблемни облигации, констатира ръководителят на Pimco

23:08 | 01.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: ЕЦБ вероятно ще намали лихвите заради повишената вероятност от рецесия

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали основната си лихва, след като шансовете за рецесия в еврозоната се повишиха до 50%, смята изпълнителният директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco).

“Бих очаквал промяна в политиката на централната банка”, казва той, цитиран от Bloomberg. „Те ще бъдат принудени да го сторят.”

ЕЦБ вдигна лихвите два пъти от началото на годината до 1,5%, за да се опита да овладее инфлационните очаквания. Президентът на банката Жан-Клод Трише заяви в края на август пред Европейския парламент, че институцията преоценява вижданията си относно ценовия риск, след като растежът в региона се забави.

Според Ел-Ериан определено има риск Европа да повлече световната икономика към рецесия. Той оценява вероятността от нова рецесия в САЩ между 33% и 50%.

Бившият икономист в МВФ сравнява финансовите сътресения в Европа с ипотечната криза в САЩ. Точно както и в Америка, проблемите, започнали в малка част от икономиката (гръцките финанси през 2009) се разпростират другаде.

Доходността по испанските 5-годишни облигации се повиши на днешния аукцион, задълбочавайки съмненията, че покупките на ДЦК от ЕЦБ няма да са достатъчни да подкрепят пазара.

Централната банка, която няма право да купува облигации директно от правителствата, успя да ограничи нарастването на доходността по италианските и испанските книжа в последните три седмици чрез покупки на вторичния пазар.

Според Ел-Ериан обаче ЕЦБ се е превърнала от част от решението на проблема в част от самия проблем, тъй като вече притежава голямо количество от проблемните държавни облигации.

Ако дълговете се преструктирират, то централната банка ще поеме сериозен удар и най-вероятно ще бъде принудена да набира капитал, изтъква той.

Подходът на европейците за справяне с дълговата криза може да се оприличи с търкалянето на снежна топка по нанадолнището, обяснява Ел-Ериан. Проблемите се увеличават в резултат на този откъслечен подход, посочва той.

Досега стойността на европейската финансова помощ включва 365 млрд. евро официални заеми за Гърция, Португалия и Испания, 440 млрд. евро европейски фонд, както и покупките от страна на ЕЦБ.

Неуспехът на тези мерки за справяне с кризата понижи доверието на бизнеса и домакинствата. Миналия месец индексът на Европейската комисия за доверието на бизнес ръководителите и потребителите спадна от 103 на 98,3 пункта – най-голямото му понижение от декември 2008.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още