IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разкритикува решението на S&P за понижаване на рейтинги в еврозоната

Еврокомисарят Оли Рен окачестви действията на агенцията като неоправдани, на фона на предприетите мерки за борба с кризата

11:41 | 14.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
ЕС разкритикува решението на S&P за понижаване на рейтинги в еврозоната

Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Оли Рен окачестви действията на Standard & Poor's като „неоправдани”, тъй като еврозоната предприема „решителни действия” за разрешаване на дълговата криза в региона.

Други висши ръководители на Европейския съюз също осъдиха решението на агенцията, съобщава BBC.

Според Рен еврозоната е предприела мерки на всички фронтове в отговор на кризата, като бележи успех в успокояването на финансовите пазари.

”Сега е важно да изработим колкото се може по-скоро детайлите по Европейския механизъм за стабилност (постоянният спасителен фонд за еврозоната) и да ускорим задействането му през юли”, посочи Оли Рен.

Standard & Poor's понижи оценките на девет държави, лишавайки Франция и Австрия от топ ААА рейтингите им.

“Действията ни са резултат главно от нашата оценка, че предприетите в последните седмици инициативи в еврозоната могат да се окажат недостатъчни за пълно справяне с финансовата криза в региона”, аргументира се агенцията.

Еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че е "изненадан" от момента, който рейтинговата агенция е избрала, за да понижи кредитния рейтинг на девет страни от еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Изненадан съм от момента, избран от Standard & Poor's, както и като цяло от нейната оценка, която не отчита скорошния напредък, посочил Барние в изявление. Правителствата на държавите-членки и институциите на Европейския съюз работят, за да заздравят бюджетната дисциплина, е подчертал той.

Освен този рейтинг, който е само едно от мненията, това, което е по-важно за мен е обективната икономическа оценка, която провеждаме за настоящата ситуация, пише още в изявлението на французина. Барние е заявил също, че във всяка страна се полагат безпрецедентни мерки, за да се контролират публичните разходи.

Еврозоната е твърдо решена да направи всичко възможно, за да запази максимално високия кредитен рейтинг (AAА) на фонда си за стабилност, заяви в комюнике председателят на Еврогрупата, премиерът на Люксембург Жан Клод-Юнкер.

Германия не е "съвсем изненадана" от намаляването на кредитните рейтинги на съседите й, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле. Мисля, че ние всички сме тясно свързани, така че едва ли това няма да ни се отрази, но ние всички сме на верен път, добави той.

Австрийското правителство нарече "непонятно" решението на Standard & Poor's. Финансовият министър Мария Фектер каза, че реакциите на пазарите на решението на S&P няма да са "толкова драматични", защото австрийските икономически показатели са добри. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Преди да дават мнение за оценки от рейтингови агенции е по-добре европейските ръководители да осъзнаят своята собствена финансова грешка (прилагане на съответно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за евро), поради която се развива сегашната криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Сега е важно да изработим колкото се може по-скоро детайлите по Европейския механизъм за стабилност (постоянният спасителен фонд за еврозоната) и да ускорим задействането му през юли, посочи Оли Рен.През юли - добре .... Ама юли коя година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Тез момчета в Брюксел, Лондон и др. ни мислят за ШАРАНИ. ТРИ Агенции за рейтинг има и 3 са АМЕРИКАнски. Свалят рейтинга на всички държави по света, но 1 дръзна да пипне рейтинга на САЩ и ШЕФА и изгоря. НОМЕРА е всички хора да ПЛАЩАТ за 2-3 % от богаташите. ВСИЧКО друго е БАЛАСТРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Tony
преди 12 години
Eto kak politikata se mesi v biznesa! :)Taka finansovite riskove 6te badat ot4eteni kato po-visoki!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още