IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: ЕК ще прецени през пролетта дали средствата за ЕИФС са достатъчни

Фондът ще увеличава обема на средствата си според нуждите, посочва неговият главен изпълнителен директор Клаус Реглинг

17:31 | 12.12.11 г.
Оли Рен: ЕК ще прецени през пролетта дали средствата за ЕИФС са достатъчни

През март 2012 г. Европейската комисия ще направи оценка дали средствата в Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) и постоянния Механизъм за финансова стабилност (МФС) са достатъчни, заяви заместник-председателят на ЕК Оли Рен, цитиран от РИА Новости.

„През март ще бъда проведена оценка дали общият „таван“ на ЕИФС и МФС е достатъчен“, каза Рен. В момента ЕИФС е в размер на 440 млрд. евро, като лидерите на държавите-членки на ЕС се споразумяха, че има нужда той да бъде увеличен.

През ноември Еврогрупата реши да увеличи неговия размер чрез две схеми, а той бе натоварен и с нови функции освен спасяването на държави от еврозоната от фалит, а именно - подпомагане на рекапитализирането на банките и изкупуване на облигации на държавите от региона на първичния и вторичния пазар.

Първоначалното намерение на властите в Европейския съюз бе за увеличаване на ЕИФС до 1 трилион евро, но този опит пропадна заради недостатъчните средства, които инвеститорите имаха желание да вложат в него.

Главният изпълнителен директор на ЕИФС Клаус Реглинг съобщи, че фондът ще увеличава обема на средствата си според нуждите, т. е. при поява на нови молби от държави-членки на еврозоната за външна подкрепа.

Размерът на МФС трябва да бъде 500 млрд. евро, като те ще бъдат осигурени чрез вноски от държавите-членки. Първоначалната идея бе той да влезе в действие в средата на 2013 г., заменяйки ЕИФС, но на срещата на високо равнище на 9 декември лидерите на страните-членки на ЕС решиха да изтеглят началото с една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още