fallback

ЕС планира още по-строги правила във финансовия пакт

Предвижда се Съдът на ЕС да глобява държавите, чието фискално законодателство не отразява целите за балансиране на бюджета

13:44 | 20.01.12 г. 4

По-строги фискални правила планират европейските лидери, става ясно от последния проект за новия фискален договор, с който Bloomberg разполага. В него са отразени и някои забележки на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Предвижда се централизираният корекционен механизъм да се задейства автоматично в случаи на значителни отклонения от целевия структурен дефицит в размер на 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Пактът освен това дава правото на Съда на Европейския съюз да глобява държавите, чието фискално законодателство не отразява целите за балансиране на бюджета.

Предвидено е съдът да може да налага еднократни санкции в размер до 0,1% от БВП на страната, като сумата ще се събира в постоянен спасителен фонд на еврозоната.

При „извънредни обстоятелства“ обаче държавите ще могат да избягват глобите, пише още в проектодоговора. За извънредни обстоятелства се считат тежки икономически кризи и други събития със силно отражение върху фискалните позиции на дадена държава.

В текста е посочено, че договорът ще влезе в сила, след като бъде прието от 12 от 17-те страни-членки на еврозоната.

Още на 12 януари Йорг Асмусен, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, поиска да бъдат направени съществени изменения в проектодоговора за фискален съюз. Именно Асмусен настояваше Съдът на справедливостта да има някаква роля при контрола на изпълнението на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още