IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира още по-строги правила във финансовия пакт

Предвижда се Съдът на ЕС да глобява държавите, чието фискално законодателство не отразява целите за балансиране на бюджета

13:44 | 20.01.12 г. 4
ЕС планира още по-строги правила във финансовия пакт

По-строги фискални правила планират европейските лидери, става ясно от последния проект за новия фискален договор, с който Bloomberg разполага. В него са отразени и някои забележки на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Предвижда се централизираният корекционен механизъм да се задейства автоматично в случаи на значителни отклонения от целевия структурен дефицит в размер на 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Пактът освен това дава правото на Съда на Европейския съюз да глобява държавите, чието фискално законодателство не отразява целите за балансиране на бюджета.

Предвидено е съдът да може да налага еднократни санкции в размер до 0,1% от БВП на страната, като сумата ще се събира в постоянен спасителен фонд на еврозоната.

При „извънредни обстоятелства“ обаче държавите ще могат да избягват глобите, пише още в проектодоговора. За извънредни обстоятелства се считат тежки икономически кризи и други събития със силно отражение върху фискалните позиции на дадена държава.

В текста е посочено, че договорът ще влезе в сила, след като бъде прието от 12 от 17-те страни-членки на еврозоната.

Още на 12 януари Йорг Асмусен, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, поиска да бъдат направени съществени изменения в проектодоговора за фискален съюз. Именно Асмусен настояваше Съдът на справедливостта да има някаква роля при контрола на изпълнението на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Искам само да вметна, че "извънредни обстоятелства" звучи много тъпо. Защото това не е климата и зимата да ни изненада... снеговалежа не зависи от хората и политиците. Обаче, икономическите кризи зависят, т.е. правят ги точно политиците. Те не се появяват от разместване на въздушни пластове или озоновата дупка. Точно при извънредни обстоятелства трябва да се налагат най-големи санкции и то на най-големите виновници. Естествено това на тях не им изнася и си оставят вратичка. Отделен е въпроса, че при така наречените автоматични санкции, ако се наложат глоби на вече фалирали държави или почти фалирали, как ще помогне това за подобряването на положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Wavelooker
преди 12 години
Тези не са ли чули приказката за Настрадин Ходжа и стомната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Какъвто и фискален договор да се приеме, страните по него са обречени жертви на запазваща се никому ненужна конкретна държавна финансова грешка, поради която се развива криза.Слабост е, че не се осъзнава тази държавната управленска непълноценност, поради която се развива кризата, а силите се влагат за последици при криза, без да се отчита тяхната причина.Днес живеем при държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Това е същината на кардиналната държавна финансова грешка, която подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при усъвършенствано нейно държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
При извънредни обстоятелства обаче държавите ще могат да избягват глобите, пише още в проектодоговора. За извънредни обстоятелства се считат тежки икономически кризи .........................................Ако ЕЗ се намира в криза договорът ще бъде заобикалян ?Защо тогава пакта не се създаде когато кризата отмине и всички могат да го спазват ???А Германия в криза ли е и ще го спазва ли? Ако бъде създаден договор който не се спазва ,п ри всяко заобикаляне ще хвърчат рейтинги а когато се разбере че са приели поредния кух договор негативите ще са още по- големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още