fallback

Самърс: Сделката за Гърция е много по-добър вариант от напускането на еврозоната

Ако Гърция не е част от валутния съюз, гръцките банки ще бъдат лишени от фондовете на ЕЦБ, посочва бившият финансов министър на САЩ

17:51 | 10.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

Сделката по втория спасителен пакет за Гърция е „много по-добро решение“ от напускането на еврозоната не само за самата страна, а и за валутния съюз като цяло, посочва бившият министър на финансите на САЩ Лари Самърс, цитиран от CNBC.

„Ще е много по-добре, ако бъде постигнато споразумение за чувствително и доброволно понижаване на тежестта на гръцкия дълг, както и за провеждането на решителни структурни реформи в страната“, казва Самърс. „Това ще е перфектното решение, ако може да бъде договорено.“

Според някои анализатори еврозоната ще се чувства по-добре без Гърция, а еврото би издържало ако страната напусне валутния съюз.

Самърс посочва, че ако Гърция изостави еврото, това може да се окаже „сериозно събитие, особено за Атина“ .

„Стабилността на гръцката банкова система зависи от това, дали гръцките банки имат достъп до фондовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), точно както стабилността на американските банки зависи от достъпа им до фондовете на Федералния резерв“, изтъква Самърс.

„Ако Гърция не е част от еврозоната, тя едва ли ще получи подобен достъп и това ще има последствия за гръцката банкова система“, допълва той.

Какво ще означава подобно събитие за останалата част от Европа зависи от това, какъв прецедент ще създаде то, казва Самърс.

„Инвеститорите ще започнат да се притесняват, че подобно нещо може да се случи и с други страни. Ако тези опасения станат масови, ситуацията може да стане наистина много сериозна“, допълва той.

Но ако „това което се случи, бъде представено по начин, който да убеди инвеститорите, че случаят с Гърция е уникален, тогава последствията ще бъдат доста по-леки“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още