IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките политици се договориха за реформите

Основните партии са постигнали споразумение, което ще бъде обсъдено по-късно днес от финансовите министри на еврозоната

16:14 | 09.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Гръцките политици се договориха за реформите

Гръцките лидери се споразумяха за реформите, необходими за отпускането на втория спасителен пакет за страната.

„Да, сделка има“, обяви гръцки правителствен представител, цитиран от CNBC.

Гръцкото правителство потвърди, че е постигната сделка между коалиционните лидери за нови мерки за бюджетни икономии, поставени като предварително условие за отпускането на втория спасителен пакет.

Все още не е потвърдено дали един от по-малките коалиционни партньори в правителството на Лукас Пападимос - крайно дясната партия Laos, се е съгласила на споразумението.

„Две основни политически партии са подкрепили споразумението, все още не знаем дали Георгиус Карацаферис (лидерът на Laos) също ще се съгласи“, посочва правителственият говорител Пандалис Капсис, цитиран от Guardian.

След обявяването на новината европейските индекси отбелязаха ръст, а еврото се повиши с 0,2% до 1,3281 долара.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди, че гръцкото правителство е постигнало сделка за отстраняването на последните пречки пред отпускането на новия спасителен пакет за страната.

Драги заяви, че Пападимос му се е обадил по телефона и го е информирал, че споразумение между основните гръцки политически партии е постигнато. Шефът на ЕЦБ допълва, че сделката за реформите в Гърция ще бъде обсъдена от финансовите министри на еврозоната по-късно тази вечер.

Кредиторите на Гърция се срещат днес в Париж, за да обсъдят сделка, предвиждаща 3,6% лихва по новите 30-годишни облигации, с които ще бъде заменен гръцкия дълг. Целта е до 2020 г. дълговото бреме на страната да се понижи до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) от 160% през 2011 г., съобщава Bloomberg.

Формално предложение за преструктурирането на гръцкия дълг ще бъде направено на 13 февруари. Това би позволило процедурата да бъде завършена преди 20 март, когато Атина трябва да направи следващото плащане по задълженията си.

Гръцкият парламент се очаква да гласува условията по преструктурирането на дълга на 12 февруари.

Междувременно Марио Драги разсмя журналистите на пресконференция във Франкфурт, когато описа Гърция като „уникална“.

„Гърция е уникална. Всичко около Гърция е уникално“, заяви Драги, цитиран от Guardian.

„Съжалявам да го кажа, но не мога да кажа нищо за това, как ще бъде постъпено с гръцките ДЦК, които ЕЦБ притежава“, допълни той.

Така Драги отхвърли спекулациите, че централната банка ще понесе загуби по гръцките активи, които притежава, като част от сделката за спасяването на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ами... живота си продължава. Шоу мъст го он.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Каквито и мерки да приемат византийците, 130 млрд. евро им идват дюшиш. Това е! Порочната практика да ги хранят останалите продължава. Важното е шоу да става. Покрай парадоксалните сделки, кредиторите от франция и германия си прибират лихвите. Останалите нека гледат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
trendline
преди 12 години
Обзалагам се , че на 12 февруари гръцкия парламент няма да гласува условията за преструктурирането на дълга. Ще има нова национална стачка преди това. Пък и всички партии очакват избори през пролетта и никоя няма да иска да си направи харакири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още