IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самърс: Сделката за Гърция е много по-добър вариант от напускането на еврозоната

Ако Гърция не е част от валутния съюз, гръцките банки ще бъдат лишени от фондовете на ЕЦБ, посочва бившият финансов министър на САЩ

17:51 | 10.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Самърс: Сделката за Гърция е много по-добър вариант от напускането на еврозоната

Сделката по втория спасителен пакет за Гърция е „много по-добро решение“ от напускането на еврозоната не само за самата страна, а и за валутния съюз като цяло, посочва бившият министър на финансите на САЩ Лари Самърс, цитиран от CNBC.

„Ще е много по-добре, ако бъде постигнато споразумение за чувствително и доброволно понижаване на тежестта на гръцкия дълг, както и за провеждането на решителни структурни реформи в страната“, казва Самърс. „Това ще е перфектното решение, ако може да бъде договорено.“

Според някои анализатори еврозоната ще се чувства по-добре без Гърция, а еврото би издържало ако страната напусне валутния съюз.

Самърс посочва, че ако Гърция изостави еврото, това може да се окаже „сериозно събитие, особено за Атина“ .

„Стабилността на гръцката банкова система зависи от това, дали гръцките банки имат достъп до фондовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), точно както стабилността на американските банки зависи от достъпа им до фондовете на Федералния резерв“, изтъква Самърс.

„Ако Гърция не е част от еврозоната, тя едва ли ще получи подобен достъп и това ще има последствия за гръцката банкова система“, допълва той.

Какво ще означава подобно събитие за останалата част от Европа зависи от това, какъв прецедент ще създаде то, казва Самърс.

„Инвеститорите ще започнат да се притесняват, че подобно нещо може да се случи и с други страни. Ако тези опасения станат масови, ситуацията може да стане наистина много сериозна“, допълва той.

Но ако „това което се случи, бъде представено по начин, който да убеди инвеститорите, че случаят с Гърция е уникален, тогава последствията ще бъдат доста по-леки“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Преди месец -два мисля Гърците пласираха облигации за над 1милиард . Щом се намират такива тарикати да купуват - да си носят последиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Вика му се късоглед кредитор. Всеки уважаващ се инвеститор не може да не е чувал, че държавата е лош стопанин. Поне у нас, в България, това е сигурно - повтаря ни се от 22 години и то от хора с опит, които идват от там, накъдето ние отиваме. Е, пита се тогава, човек , който дава пари на лош стопанин и прахосник, какъв е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Придобиване на кредитора от неизправния кредитополучател , довел кредитора до фалит..На това как му се вика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Да очевидно става въпрос за някакъв прикрит интерес , и експозиция не в гръцки а в европейски дълг - немски може би ! Ако Гърция бъде изключена от ЕЗ просто първа ще напусне потъващия кораб.Гърция има интерес да напусне ЕЗ , камо по този начин може да се спаси от дълговете си и те да не и тежат в близко бъдеще.Въпроса е ЕЗ дали ще плати достатъчно за да остане Гърция .., защото напусне ли зоната на дълговете ще стане ясно доста бързо че Гърция всъщност се е спасила.Драги буквално им се подигра , банките им след отписването което се иска ще фалират и той им хвърля грохи..но не на тях , а на държавата. Ако банките се съгласят , то държавата ще трябва да ги национализира , всъщност на банкерите там се предлага национализация на банките. Много глупави , ще са онези банкери от ЕЗ , които занапред приемат да заемат пари от ЕЦБ и да ги вложат в ДЦК на държавите си , защото в един момент и тях ги чака националиция от незправния длъжник - държавата им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Между другото вчера една българска банка дари 300к лева за бедстващите. Тази банка като българска дали има неограничен достъп до ЕЦБ както гръцките които са в еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
" ако това което се случи, бъде представено по начин, който да убеди инвеститорите, че случаят с Гърция е уникален, тогава последствията ще бъдат доста по-леки, коментира той."те инвеститорите пасат трева, и оставят кафяви торти сигурно. този явно има някакви сериозни експозиции в гръцки дълг."гръцките банки ще бъдат лишени от фондовете на ЕЦБ"Голям прас. Те без чужда помощ немогат да работят ли? Ми да пробват като всички нормални фирми, да се справят сами и да плащат сериозни лихви на кредитиралите ги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още