IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на ЕС поставиха нови условия на Гърция

ЕС иска ясни политически гаранции, че Атина ще продължи да прилага договорените реформи и след предстоящите през април парламентарни избори

11:38 | 10.02.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Финансовите министри на ЕС поставиха нови условия на Гърция

Финансовите министри от еврозоната поставиха нови условия за отпускането на втория спасителен пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро, съобщава BBC.

На срещата си в Брюксел министрите заявиха, че помощта зависи от това дали гръцкият парламент ще приеме реформите и мерките за бюджетни съкращения. Парламентът в Атина ще проведе гласуването в неделя. 

Освен това през 2012 г. гръцките политици ще трябва да спестят допълнително 325 млн. евро.

Профсъюзите в Гърция обявиха 48-часова стачка в протест срещу мерките.

Председателят на групата на финансовите министри от еврозоната, премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, подчерта, че гръцките лидери ще трябва да предоставят „ясни политически гаранции“, че ще продължат да прилагат реформите и след предстоящите през април парламентарни избори.

„Въпреки постигнатия през последните дни прогрес, все още не разполагаме с всички необходими елементи, за да вземем решение (за отпускането на спасителния пакет)“, посочва Юнкер, визирайки крехкото споразумение, договорено от коалиционните партньори в Атина след дни на тежки преговори. 

„Всички тези условия са важни за гарантирането на гладкото прилагане на програмата и след предстоящите парламентарни избори“, изтъква премиерът на Люксембург.

„Тези три елемента, които споменах трябва да са налице преди да вземем решение“,  допълва той.

Условията трябва да бъдат изпълнени преди новата извънредна среща на европейските финансови министри в сряда, посочва още той.

Страните от еврозоната „сериозно обмислят“ и създаването на автономна сметка за Гърция, в която да бъдат блокирани част от приходите на страната като гаранция за изплащането на спасителните заеми, заяви икономическият комисар на Европейския съюз (ЕС) Оли Рен.

Търпението на европейските политици спрямо Гърция изглежда е на привършване. Според кореспондента на BBC в Брюксел Крис Морис, въпреки че официалната европейска позиция е, че Гърция трябва да бъде спасена, в неформални разговори все по-често се застъпва тезата, че фалитът на Гърция няма да е катастрофа. 

Планът, договорен от гръцкото правителство по-рано тази седмица, включва съкращаване на 15 хил. държавни служители, либерализация на трудовия пазар и понижаване на минималната работна заплата с 22% до 600 евро на месец от 751 евро досега.

Ключово искане на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) беше реформата на пенсионната система – проблем, който все още не е решен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аз затова уточних в скобички - в държавния сектор. Точно там им е големия теч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Мисля че малко бъркаш в сравнението,защото става въпрос за публичните финанси тъй като държавата харчи повече отколкото получава,тоест всички там подобни държавни служители трябва да проумеят че са разход а не приход и от там се получава вакуума .Това за България важи също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
dbuchakov
преди 12 години
Гръцките политици не са се договорили за нищо.Ще си "тупат топката"и ще чакат Ханс да ги спаси.По-добре е да им скъсат въжето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Така е те трябва да си свият разх одите и това въобще не им е проблем , защото няма да изпаднат в крайна бедност. Проблема е друг - заемите на държавата , ако не ги платят статдарта им на живот дори ще скочи драстично а не да падне и то много скоро.Обаче на политиците им се дърпат конците от ЕС лидерите..Идеята очевидно е ДЦК да се изкупят от банките на държавите в ЕЗ с пари , които ЕЦБ да им даде в заем и ако клъвнат държави да налеят пари в спасителните фондове благоденствието на германците ще продължи уж. Сега Драги на въпроса да даде на банките на гърците пари в заем от ЕЦБ ги завъртя че ще даде пари на държавите , които ЕЦБ е спечелила от гръцкия дълг които са дребна сума и докато попаднат в банките ще са още по дребна.В Европа нямат идея какви ги вършат , и има много сериозен проблем в тази трансформация - банките не са държавни за да слушат и ще трябва да ги национализират. Не знам гръцките банки как се съгласиха да отпишат книги , мисля че яко им извиват ръцете там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
kofe85
преди 12 години
sebulba e прав !! пък и ханс си върши работата като хората а Христо в главата му е само как да прецака я шефа я някой друг !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Гари
преди 12 години
И като не са овце - какво? Откъде ще им извади правителството пари да им плаща ей така големите заплати? Просто няма начин. Не че не искат. Кой политик не иска да го харесват? Нали затова целия свят е на това дередже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
SEBULBA
преди 12 години
Защото, за разлика от лошия човешки мат'рял Христо, гръцкия Христаки и немския Ханс не са ОВЦЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
mos70
преди 12 години
Аз също много съм се чудил- не само гърчолята, ами всички ако си намалят заплатите поне до два пъти над нашите, нещата бързо ще се регулират. Ама извинявай- но щом наш Христо може да кара със 700 лв средна заплата, т.е. 350 евро, що пък гръцкия Христаки и германеца Ханс, да не могат да избутат месеца със 700 евро. Намаляват се заплатите, пада цената на труда, пада цената на стоката/услугата/, а и в крайна сметка- ще ограничат скаридите и мидите, ще минат на скумрия! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Това е голяма комедия. И най-смешното е, че ББ ще излезе прав, че ако намалят пенсиитеи и заплатите(в държавния сектор) близки до нашите, ще се стабилизират много бързо. ПОсле вече ще си проличи могат ли да си позволят да живеят с висок стандарт или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още