fallback

Засега няма да се активират застраховките срещу неплащане по гръцкия дълг

Задължаването на всички частни кредитори да приемат опрощаването на дълга не е кредитно събитие според Международната асоциацията за суапове и деривати

17:24 | 01.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател

Милиарди долари кредитни суапове за защита от фалит (credit default swaps - CDS) по гръцкия дълг няма да бъдат изплатени на инвеститорите е решила Международната асоциацията за суапове и деривати (ISDA), отхвърляйки исканията за изплащане на застрахователните полици, съобщава Financial Times.

Асоциацията реши, че засега не се наблюдава „кредитно събитие“, въпреки насрочената за следващата седмица обмяна на гръцки облигации за 206 млрд. евро. ISDA обаче не отрече възможността за различно решение в бъдеще.

Организацията отхвърли искането да обяви за „кредитно събитие“ привилегированото третиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) в сделката за гръцкия дълг, както и това, че Гърция е приела закон, който задължава всички частни кредитори да приемат замяната на гръцките ДЦК.

Въпреки това ISDA заявява: „Ситуацията в гръцката република продължава да се развива и днешното решение на асоциацията не засяга правото или възможността на пазарните участници да поставят нови въпроси относно Гърция, нито пък решението е израз на нашето виждане, дали е възможно да станем свидетели на кредитно събитие на по-късен етап“.

Въпросът за това дали преструктурирането на гръцкия дълг ще доведе до кредитно събитие предизвика ожесточен дебат за състоянието на пазара на CDS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още