IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега няма да се активират застраховките срещу неплащане по гръцкия дълг

Задължаването на всички частни кредитори да приемат опрощаването на дълга не е кредитно събитие според Международната асоциацията за суапове и деривати

17:24 | 01.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Засега няма да се активират застраховките срещу неплащане по гръцкия дълг

Милиарди долари кредитни суапове за защита от фалит (credit default swaps - CDS) по гръцкия дълг няма да бъдат изплатени на инвеститорите е решила Международната асоциацията за суапове и деривати (ISDA), отхвърляйки исканията за изплащане на застрахователните полици, съобщава Financial Times.

Асоциацията реши, че засега не се наблюдава „кредитно събитие“, въпреки насрочената за следващата седмица обмяна на гръцки облигации за 206 млрд. евро. ISDA обаче не отрече възможността за различно решение в бъдеще.

Организацията отхвърли искането да обяви за „кредитно събитие“ привилегированото третиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) в сделката за гръцкия дълг, както и това, че Гърция е приела закон, който задължава всички частни кредитори да приемат замяната на гръцките ДЦК.

Въпреки това ISDA заявява: „Ситуацията в гръцката република продължава да се развива и днешното решение на асоциацията не засяга правото или възможността на пазарните участници да поставят нови въпроси относно Гърция, нито пък решението е израз на нашето виждане, дали е възможно да станем свидетели на кредитно събитие на по-късен етап“.

Въпросът за това дали преструктурирането на гръцкия дълг ще доведе до кредитно събитие предизвика ожесточен дебат за състоянието на пазара на CDS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Политиците отбелязаха сериозна победа срещу спекулантите. Преди време прогнозирах, че в името на собственото си оцеляване, политиците все пак ще започнат да правят това, което говорят, а то не е в полза на спекулантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Optic
преди 12 години
Поредният пирон в ковчега на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Че нали затова бяха всичките гръцки "драми" - не за да се спаси самата Гърция, а за да не се платят CDSите - щото ако трябва да се плащат, цяла Европа вече ще е фалирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Много хитър ход. ISDA (чии интереси защитава) отказва да признае наличието кредитно събитие (еквивалент на застрахователно събитие за застрахователите по CDS).Застрахователят се договаря с инвеститора в гръцкия дълг (ДЦК) срещу процентно компенсиране на загубата от обезценка, но по този начин си спестява 100% плащане по суапа за кредитно неизпълнение и продължава да събира високите годишни застрахователни премии от купувача на CDS.Институционалната намеса на ЕЦБ и МВФ в решението на проблема и интересното решение на ISDA ще окажат решаващо значение върху бъдещето на CDS като средство за защита от фалит. Купувачите на суапове едва ли са очаквали подобно развитие на събитията. В САЩ AIG бе продавач на суапове и когато пазарът на субстандартни ипотечни облигации изгърмя, се наложи да изплати стотици милиярди долари обещетения. Това е игра с нулев резултат - единият печели точно толкова, колкото другия губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още