IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски институт повиши прогнозата си за растежа в страната през 2012 г.

Икономическият растеж ще бъде слаб през първата половина на годината, след което обаче възстановяването вероятно ще набере инерция, предвиждат от RWIW

17:03 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германски институт повиши прогнозата си за растежа в страната през 2012 г.

Влиятелният германски Институт за икономически изследвания на провинция Северен Рейн-Вестфалия (Rheinisch-Westfaelisches Insitut fuer Wirtschaftsforschung – RWIW) повиши прогнозата си за икономическия ръст на страната през 2012 г., но предупреди, че рисковете за подобна прогноза остават значителни, съобщи MarketWatch.

В свое съобщение институтът посочва, че икономиката на Германия вероятно ще се разшири с 1% през 2012 г., докато прогнозата му през декември бе за ръст на брутния вътрешен продукт от 0,6%.

RWIW, който е базиран в град Есен, е сред институтите, осигуряващи данни за прогнозите на германското правителство, които излизат 2 пъти годишно – през пролетта и през есента.

Прогнозата му е по-оптимистична както от тази на централната банка на страната, която очаква ръст от 0,6% през настоящата година, така и от тази на Института за световна икономика (Institut fuer Weltwirtschaft – IW), откъдето предвиждат ръст на БВП от 0,7%. Тя обаче е по-малко оптимистична от тази на Института за икономически изследвания в Хале (Institut fuer Wirtschaftsforschung Halle – IWH), който през миналата седмица обяви, че очаква ръст от 1,3% през 2012 г.

Германският растеж ще бъде слаб през първата половина на 2012 г. на фона на слабото търсене от европейските търговски партньори на страната и несигурността сред компаниите вследствие на дълговата криза в еврозоната, отбелязват от RWIW. След това обаче възстановяването вероятно ще набере инерция.

„Германия изглежда преминава през временна слаба фаза“, подчертават от института. Последният спад в производството е „до голяма степен ограничен до промишлеността“, докато секторът на услугите продължава да се разширява.

Същевременно „чудото“ на германския пазар на труда се очаква да продължи, като най-вероятно безработицата ще се понижи до средно 6,6% през 2012 г. и до 6,1% през 2013 г. при 7,1% през миналата година.

Силният пазар на труда вероятно ще повиши разполагаемия доход на домакинствата, което ще даде положително отражение на частното потребление и строителството на жилища, изтъкват от института.

Очаква се инфлацията да се забави до 2,2% през настоящата година и до 1,9% през 2013 г. при 2,3% през 2011 г., след като отмине ефектът от последното увеличение на цените на суровините.

Рисковете за растежа обаче остават сериозни. „Положението на финансовите пазари е нестабилно и експанзионистичната монетарна политика увеличава риска от инфлация“, предупреждават от RWIW.

Решението на Европейската централна банка да позволи на всяка национална централна банка да определя какъв тип ценни книжа могат да предоставят кредитните институции в съответната страна като допълнителна гаранция при рефинансиращите операции е „особено рисковано“, добавят оттам. Този ход „разрушава базовия принцип за обща бюджетна политика във валутния съюз“, твърдят от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още