IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е съгласна с увеличаване на капитала на ЕМС до 700 млрд. евро

Постоянният спасителен фонд за еврозоната може да бъде допълнен с 200 млрд. евро от временния, посочва германският канцлер Ангела Меркел

16:13 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия е съгласна с увеличаване на капитала на ЕМС до 700 млрд. евро

Германското правителство се съгласи предварително с увеличаването на капитала на постоянния Европейски механизъм за стабилност (ЕСМ) до 700 млрд. евро от досега съгласуваните 500 млрд. евро, е заявила канцлерът Ангела Меркел, цитирана от РИА Новости.

„Кредитният обем от 500 млрд. евро може да бъде допълнен с 200 млрд. евро от Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС)“, е казала Меркел пред журналисти в Берлин, визирайки временния спасителен фонд за еврозоната.

Германски средства за масова информация отбелязват, че по този начин правителството на страната регулира натиска от партньорите ѝ в Европейския съюз, които отдавна настояват за увеличаването на размера на фонда.

ЕМС трябва да замени ЕИФС, като се предвиждаше двата фонда да работят успоредно от средата на тази до средата на следващата година.

Основната им задача е да финансират помощта за държави от еврозоната, които са стигнали до положение да не успяват да обслужват задълженията си самостоятелно. В момента в еврозоната има 3 такива страни - Гърция, Ирландия и Португалия, но допреди няколко месеца налице бяха реални опасения към тях да се присъединят Италия и Испания.

Германското правителство одобри сформирането на ЕМС през март, като сега това трябва да направи и парламентът на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още