IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия смекчава съпротивата си за разширяването на спасителния фонд

Германският финансов министър заяви, че обединяването на временния спасителен фонд с постоянния фонд за стабилност на еврозоната е едно възможно решение

10:20 | 25.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският финансов министър Волфганг Шойбле. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германското правителство смекчи съпротивата си срещу разширяването на спасителния фонд за еврозоната, като даде сигнал, че може да обмисли предложението за обединяване на временния спасителен фонд с постоянния фонд, който ще заработи от средата на годината, съобщава Financial Times.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че използването на „оставащите средства“ в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) за разширяване на Европейския механизъм за стабилност (ESM) е „едно възможно решение на проблема“ за това как по-добре да се защитим от евентуални разпродажби на облигационните пазари, които могат да засегнат Италия и Испания.

С тези думи Шойбле се разграничи от официалната германска позиция, че „засега разширяването на ESM не е необходимо“. По-рано този месец говорител на германското правителство заяви, че европейските лидери ще обсъдят проблема едва по някое време през март.

Той направи изявлението след брифинг в германския парламент за втория спасителен пакет за Гърция и малко преди да отлети за срещата на финансовите министри на страните от Г-20 в Мексико.

Повечето страни от еврозоната, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) призовават за разширяване на ESM, който за момента възлиза на 500 млрд. евро.

Най-лесният начин да се направи това е като се удължи действието на EFSF със останалите, след спасителните програми за Гърция Ирландия и Португалия средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още