IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Намесата на ЕЦБ трябваше да е „масивна“ още в началото

Нямаше да сме в ситуацията, в която се намираме, ако още в самото начало ЕЦБ беше предприела масивна интервенция, коментира кандидатът за президент на Франция

21:29 | 16.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът на Социалистическата партия за президентските избори във Франция&nbsp;Франсоа Оланд.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът на Социалистическата партия за президентските избори във Франция Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Франсоа Оланд, кандидатът на Социалистическата партия за президентските избори във Франция, заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е трябвало да се намеси „масивно“ още в самото начало на дълговата криза, като отпусне директни заеми на страни от еврозоната, пише Financial Times.

„Нямаше да сме в ситуацията, в която се намираме, ако още в самото начало на аферата с Гърция ЕЦБ беше предприела масивна интервенция за изкупуване на ДЦК или пък беше отпуснала директни заеми на определени страни“, казва той.

Оланд направи своя коментар, след като Никола Саркози, настоящият френски президент, отправи неочакван призив към ЕЦБ да предприеме мерки за стимулиране на икономическия растеж в региона.

Предложението на Саркози е в разрез с постигнатото през ноември миналата година споразумение с германския канцлер Ангела Меркел да не се правят публични коментари за политиката на централната банка.

Оланд, който по-рано този месец се застъпи за възлагането на подобен мандат на банката, заяви, че е „твърде лошо“, че Саркози е стигнал до тази идея едва сега.

„Първоначално ЕЦБ реши да изчака и това струва скъпо на всички. След това реши да даде заеми на банките, така че банките да могат да кредитират нуждаещите се страни. Щеше да е много по-просто заемите да бъдат отпуснати директно на правителствата“.

Първият кръг от президентските избори във Франция ще бъде проведен тази неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Накрая ЕЦБ ще изкупи дълговите книжа на правитерствата , но това трябва да стане след 2 години мислене и умуване , за да ни държат през това време в дефлация и икономическа депресия.После , ще трябва да приемат това което Борисов каза - да харчат според постъпленията в бюджетите им държавите , което въобще не е чак толкова трагично...сега за да запазят правото да емитират държавите дълг и да задлъжняват сме в икономическа депресия с над 10% безработица. Германия - Меркел искат по трудния за другите начин да установят , че вече няма да може да разчитат на пазар в Европа , в страни които свръхкупуват техните стоки с пари на кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още