IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на Германия нарасна до рекордните 2,088 трлн. евро

Съотношението на дълга към БВП на страната обаче се е понижило до 81,2% заради икономическия ръст от 3%

21:40 | 17.04.12 г.
Държавният дълг на Германия нарасна до рекордните 2,088 трлн. евро

Държавният дълг на Германия през миналата година е нараснал до рекордните 2,088 трилиона евро спрямо 2,057 трилиона евро през 2010 г., съобщиха DPA и AP, позовавайки се на данни, публикувани днес от германската централна банка.

През миналата година обаче германската икономика се е разширила с 3% и съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт се е понижило до 81,2% спрямо 83% през 2010 година, уточняват от финансовата институция.

Все пак нивото на дълга остава много над равнището от 60% от БВП, определено в Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз.

Общият държавен дълг включва задълженията на федералното правителство, правителствата на провинциите и местните власти, както и на фондовете за социална защита.

От централната банка посочват, че намаляването на размера на мерките в подкрепа на финансовите пазари е довело до понижаване на нивото на дълга със 17 млрд. евро през 2011 г., но тази печалба е била компенсирана от спасителните кредити за държавите от еврозоната, което е прибавило 14 млрд. евро към същото перо.

Като цяло германският държавен дълг е нараснал с 291 млрд. евро заради мерките за подкрепа на финансовите пазари от 2008 г. насам, като мерките за подкрепа във връзка с кризата на държавните дългове допринасят с общо 20 мллд. долара, или 0,8% от БВП, добавят от финансовата институция.

Според германската статистическа агенция Destatis публичният дефицит на Германия през миналата година е бил в размер на 26 млрд. евро, или 1% от БВП. По правилата на ЕС бюджетният дефицит на държавите-членки не трябва да надхвърля 3,0% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още