IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето на Германия като ковчежник на еврозоната изтича

Заради застаряващото си население до 10 години страната ще изглежда като Япония днес, с ниво на спестявания, близко до нулата, смята икономистът Норберт Валтер

08:22 | 06.03.12 г. 5
Времето на Германия като ковчежник на еврозоната изтича

Като една от най-големите и успешни икономики в еврозоната в последните години Германия се натовари с бремето да подпомага спасяването на по-проблемните държави от валутния съюз, пише CNBC.

Това обаче може да трае още само няколко години, тъй като застаряващото население на страната ще изисква грижи, твърди пред медията Норберт Валтер, почетен главен икономист на Deutsche Bank и управляващ директор на Walter & Daughters Consulting.

“Германия е смятана за вечния ковчежник на Европа, макар че вероятно тя ще бъде в това положение само още около 3-4 години. След това тази помощ ще трябва да идва от други източници и това не се разбира като цяло от германските данъкоплатци и международната общност“, каза Валтер.

Германската статистическа агенция Destatis прогнозира, че към 2060 г. една трета от населението ще бъде в пенсионна възраст, като броят на хората над 80 г. и броят на тези под 20 години ще бъде почти равен.

В Германия нивото на раждаемост е най-ниското в Европа с едва 8,3 бебета на 1 000 души, докато страдаща Ирландия е с 16,5 бебета на 1 000 души.

Валтер смята, че до 10 години Германия ще се изправи пред „проблема на бедността на стари години“. „В онзи момент Германия няма да разполага с особено големи спестявания. Тя ще изглежда като Япония днес, с ниво на спестявания, близко до нулата. Днешните излишъци по текущата сметка ще са се стопили“, твърди той.

„Не разполагаме с достатъчно финансирани пенсионно осигуряване или система на здравеопазване“, добавя Валтер.

Разходите за грижи за възрастни пациенти с деменция са един от примерите, посочени от него. „Ако направите пълно изчисление на дълговите нива за Германия, ако изчислите задълженията спрямо старостта, германското съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт изглежда повече като японското, отколкото като настоящите 80%“, отбелязва той.

Япония има най-високото съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт в развитите страни – над 220% по данни на Международния валутен фонд. Нейният дълг обаче в огромната си част е собственост на жителите на страната, което означава, че разходите по изплащането му са по-ниски.

Валтер съветва инвеститорите да избягват дългосрочните държавни облигации и да диверсифицират настоящото си валутно портфолио заради несигурността в САЩ и Европа.

Той намира за „много неудачна“ перспективата за допълнително вливане на ликвидност в САЩ и препоръчва покупки на суровини и недвижими имоти, както и на дребни и средни предприятия с добър бизнес модел.

Според него пазарът трябва да прави по-голяма разлика между периферните икономики в еврозоната. „Например Италия е богата страна, която може да изплати дълга си. В Испания балонът в сектора за недвижимите имоти е също толкова раздут, колкото и в САЩ, и ще свие строителния сектор за десетилетие“, убеден е Валтер.

„Разпространението на кризата е реално следствие защото спекулантите не желаят да инвестират много в проучване, за да диференцират европейските държави“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
и за да не бъда разбран грешно искам да допълня че нямам предвид нищо коспиративно - касти, евреи, Ротшилдови и т.н. Просто парите смениха мястото си. Сега "Капитала" се самоуправлява,самовъзпроизвежда и създава необходимите му политики. Не е въпрос на лични качества за да обслужваш тази система, даже напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Браво, браво, браво господа за хубавите и умни коментари. Радвам се на такива разумни хора българи като Вас. Лошото обаче е че Ви дават минуси което пък ме кара да си мисля, че има и много, много лоши хора покрай нас които искат ние да сме заблудени, но пък ние трябва да не им обръщаме внимание. Лек ден на Вас будни БЪЛГАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
Биха ли били богатите страни богати, ако не експлоатираха бедните страни? Биха ли били богатите богати ако нарочно не създадваха условия за обедняване на другите. Гърците, германците както и останалите "отворени общества" са просто населени територии управлявани чрез световните икономизирани политики, припознати от който и да е политически елит. А който им се съпротивлява му се полага, я ембарго, я гражданска война, я открита война в името на демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
supertrader
преди 12 години
Глупости използват тъпите гърци , които са сато овце и не им стига кураж да се вдигнат и откажат плащания на дългове за които нямат вина , а една политическа върхушка им ги е натресла..а от тези дългове печелят тези които ги държат и не са частни банки..просто едни огромни пари от които гърците нищо не получават и им се водят дълг.Спасявала Германия - кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
Това са пълни глупости. Незнам какви анализатори го пишат това. Ако парите за спасяване на проблемните икономики идваха от хазната на Германия (данакоплатците), то те вече гаранирано са без пенсия. Истината е че еврата се печатат без никакво обезпечение. С новини от този теп незнам кого се мъчат да излъжат. И ако има и капчица истина неразбирам защо германците не се бунтуват, трябва даса по *** и от нас да виждат как пенсиите им се раздават на напълно непознати хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още